Uvrede, nasilje, mobing, alkohol...: Zaposleni u kancelariji Zaštitnika građana podneli dve krivične prijave protiv Zorana Pašalića 1foto FoNet Zoran Mrđa

Zaposleni u kancelariji Zaštitnika građana podneli su dve krivične prijave protiv Zorana Pašalića u oktobru 2023. godine, koji je, kako tvrde, za samo nekoliko meseci od kada je ponovo izabran na ovu funkciju doveo ovaj državni organ „u potpuni kolaps stalnim kršenjem zakona, nezakonitim trošenjem državnog novca, izvršenjem krivičnog dela zasnivanjem radnog odnosa na osnovu falsifikovanih podataka i isprava i bahatim ponašanjem prema zaposlenima koji svakodnevno rade u atmosferi straha“. Pašalić za Danas nije želeo da komentariše ni prijave ni navode iz dopisa.

Prva krivična prijava, podneta protiv Pašalića i njegove savetnice Mirjane Nikolić, podneta je 5. oktobra prošle godine, dok je druga podneta 21. istog meseca, ali ovog puta na spisku se našla i sekretarica Jasna Bogosavljev.

U prvoj tužbi Zoran Pašalić se tereti za nesavestan rad, dok Mirjanu Nikolić terete za falsifikovanje isprave.

Zaposleni su u tužbi, ali i u dopisu, koji je poslat poslaničkim grupama u Narodnoj skupštini, premijerki i predsedniku države tokom 2023. godine objasnili da je Pašalić izvršio krivično delo prilikom zasnivanja radnog odnosa “sa svojom prijateljicom iz Udruženja sudija prekršajnih sudova Mirjanom Nikolić, u zvanju savetnika, na osnovu falsifikovane isprave i podataka”.

Objasnili su da za rad na poslovima u zvanju savetnika, državni službenik mora da ima određeno stečeno zvanje, kao i da ispunjava kriterijume, što u konkretnoj situaciji, navodno, nije bio slučaj.

„Prilikom zasnivanja radnog odnosa u Zaštitniku građana, Mirjana Nikolić priložila je uverenje o radnom iskustvu sa visokim obrazovanjem u Udruženju sudija prekršajnih sudija, iako tamo nikada nije radila sa visokim obrazovanjem već sa srednjom školom, i koje je u ime udruženja potpisalo nepoznato i neovlašćeno lice“, naveli su zaposleni.

Nikolić se navodno lažno predstavljala strankama i zaposlenima u kancelariji Zaštitnika građana kao Pašalićev šef kabineta iako to nije, te za isto mesto ne ispunjava uslove, ističu, a hvalila se i svojim navodnim poznanstvima sa bivšom ministarkom Nelom Kuburović i sadašnjim ministrom Nikolom Selakovićem, „na koje se poziva u komunikaciji sa zaposlenima kojima preti i uznemirava ih, uz odobrenje Pašalića“.

Kako se navodi u drugoj tužbi zaposlenih, Pašalić, Nikolić i Bogosavljević su tuženi zbog krivičnog dela lažno predstavljanje.

U tužbi je navedeno da su 18. jula 2023. godine, najpre uputile mejl članu Spoljnopolitičkog tima predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića da će na jednom od predstojećih sastanaka ispred ovog organa prisustvovati „tim Nacionalnog izvestioca za oblast trgovine ljudima“, iako takav tim ne postoji i najavile da će prisustvovati „Šef kabineta, MA Mirjana Nikolić“ koja nije šef kabineta i ne ispunjava uslove.

Još jednom je, kako tvrde u tužbi, Nikolić lažno predstavljena kao šef kabineta Zorana Pašalića prilikom najave dolaska na proslavu povodom obeležavanja 20 godina osnivanja kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i slobode Crne Gore u septrembru prošle godine.

Naglasili su u propratnom dopisu zaposleni da je instituciju Zaštitnika građana od prvog izbora Zorana Pašalića na tu funkciju 2017. godine do dana slanja dopisa napustilo preko 30 zaposlenih, čime je ozbiljno ugrožen rad ove institucije.

Izneli su zaposleni i niz propusta i kršenja zakonskih odredbi od strane Zaštitnika građana.

Uvrede, fizičko nasilje, mobing

U maju mesecu 2023. godine, tvrde zaposleni, Pašalić je „vikom, uvredama i zamalo fizičkim nasiljem izbacio iz kancelarije jednu od zaposlenih u Odeljenju za medije“, o čemu je zaposlena sačinila službenu belešku, a zbog posledica ovakvog ponašanja Pašalića bila je na bolovanju.

On je navodno i u jednom periodu zabranjivao vozaču da obavlja bilo kakve poslove i, te drugim vozačima da komuniciraju sa njim, uz pretnju otkazom kroz novu sistematizaciju ukoliko ne bi radili kako on zahteva.

Navodno je Pašalić izričito ponavljao kako hoće da natera A. Ž. da sam da otkaz.

„Vozač nije jedini zaposleni koji trpi mobing, broj zaposlenih koji trpe Pašalićevo zlostavljanje se uvećava i pojačava svakodnevnim pretnjama da će izmenom sistematizacije da ih ‘najuri'“, naveli su u saopštenju.

Takođe, kako zaposleni navode, Pašalić je na posao dolazio naoružan, zbog čega su uplašeni za svoju bezbednost, „naročito kada se Pašalić nalazi pod uticajem alkohola“.

„U trenutku kada je nakon tragičnog događaja u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu i tragedije u okolini Mladenovca država pozivala građane da predaju oružje, Pašalić unosi strah među zaposlene jer pištolj često nosi sa sobom, što smo kao zaposleni mogli više puta da vidimo“, objašnjavaju zaposleni.

Kako dodaju, Pašalić često dolazi na radno mesto u alkoholisanom stanju.

„Zaštitnik građana Zoran Pašalić se često može videti u alkoholisanom stanju na radnom mestu, gde dolazi najčešće oko 14 časova onim danima kada dolazi na posao, kada se bahato i sa poniženjem odnosi prema zaposlenima kojima preti gubitkom posla“, ističu u prijavi.

Sa navedenim su, prema tvrdnjama zaposlenih, upoznati i zamenici Zaštitnika građana, „ali se oni drže po strani i ne zameraju Pašaliću štiteći visoke plate koje primaju, kao i zbog činjenice da im sledeće godine ističe mandat a da po novom zakonu Pašalić sam bira svoje zamenike“.

„Za to vreme Pašalić se bahato hvali prijateljstvima sa narodnim poslanikom Vladimirom Đukanovićem, direktorom BIA Aleksandrom Vulinom, glavnim tužiocem Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenadom Stefanovićem, brojnim sudijama (u čijem izboru u Visoki savet sudstva je i sam učestvovao), a naročito sa pripadnicima BIA sa kojima, kako sam tvrdi, vreme provodi u streljani“, zaključuju zaposleni u kancelariji Zaštitnika građana.

 

Iz budžeta trošio novac na „službena“ putovanja

Kako su istakli, “novcem institucije raspolaže bez ikakve kontrole“.

Zaposleni ukazuju i da je u avgustu 2023. godine, iako je trebalo da uslov za starosnu penziju ostvari već u septembru, potrošio godišnji budžet za službena putovanja cele institucije, na koja je bilo planirano da putuje u periodu od septembra do novembra “sa svojom sekretaricom Jasnom Bogosavljević i prijateljicom Mirjanom Nikolić koju je u maju 2023. godine zaposlio sa falsifikovanim ispravama i podacima”.

Planirana su putovanja u Bahrein, Moldaviju, Maltu, Rim (dva puta), Crnu Goru, Barselonu i na druge lokacije.

Istakli su tom prilikom i da su razlozi tih putovanja nepoznati za zaposlene.

Ukazali su i da je, pak poznato, da su kao smeštaj bili predviđeni “najskuplji hoteli”, od po pet zvezdica, te da je za troškove avio karata i smeštaja tokom ovih planiranih putovanja potrošen godišnji budžet Zaštitnika građana koji je namenjen za putovanja cele institucije, na koja odlaze zaposleni radi kontrole organa uprave po pritužbama građana.

“Interesantno je pomenuti i to da se putovanje u Bahrein i nezakonito trošenje budžetskog novca dešavalo u isto vreme kada se pred poslanicima Narodne skupštine nalazio rebalans budžeta i usvajanje mera podrška građanima i privredi radi prevazilaženja efekata svetske krize”, ukazali su zaposleni.

Naša redakcija je nakon uvida u dokumentaciju kontaktirala Zorana Pašalića, ali on nije želeo da komentariše.

Pašalić je u aprilu 2023. godine izabran u novi mandat od osam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari