Treće opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Vladimira Kneževića, bivšeg direktora Šeste beogradske gimnazije i Ljiljane Pavlović, profesorke i razrednog starešine I/4 ove gimnazije, zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom prepravljanja ocena nekolicini učenika ove gimnazije, saznaje Danas.

Treće opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv Vladimira Kneževića, bivšeg direktora Šeste beogradske gimnazije i Ljiljane Pavlović, profesorke i razrednog starešine I/4 ove gimnazije, zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom prepravljanja ocena nekolicini učenika ove gimnazije, saznaje Danas.

Odgovorni inspekcija i kolege

– Forum beogradskih gimnazija je bio u pravu što je tražio od Sekretarijata za obrazovanje Skupštine grada da utvrdi da li je bilo neregularnog upisivanja ocena u Šestoj gimnaziji. Sekretarijat, međutim, to nije utvrdio, već u izveštaju inspekcije piše da ocene nisu prepravljane. Ko je i zašto hteo to da sakrije, utvrdiće istraga – izjavio je za Danas Miodrag Sokić, sekretar Foruma beogradskih gimnazija.

Upitan kako se ovakve pojave u školama mogu sprečiti, Sokić odgovara da je to što su neke kolege iz Šeste gimnazije odbile da prepravljaju ocene najbolji način da se uvede red u škole. „Ne možemo samo očekivati od vlasti da nam izlazi u susret kada se bunimo, već i mi profesori snosimo deo odgovornosti“, ističe Sokić.

Ukupno je za petoro učenika prepravljeno osam nedovoljnih ocena iz srpskog, engleskog, ruskog jezika i geografije. Tri učenika su izbegla popravni ispit, a dva učenika su upisala narednu godinu školovanja.
U zahtevu za sprovođenje istrage navodi se da su oni zloupotrebili položaj i prekoračili granice svojih službenih ovlašćenja u periodu od 22. do 28. juna 2007. godine, zato što su pre formalnog početka i za vreme trajanja sednice Odeljenskog veća I/4, „neosnovano u više navrata zahtevali od profesora srpskog, engleskog, ruskog jezika i geografije“ da jednoj učenici poprave nedovoljne ocene iz tih predmeta.
Prema navodima zahteva Tužilaštva, okrivljeni direktor Knežević je vršio dodatni pritisak na profesore sa obrazloženjem da „postoje pritisci sa vrha“, da će škola ostati bez struje, krede i sunđera, da će biti tehničkih problema i da će sednica veća trajati „koliko god je potrebno dok se problem ne razreši“. Kad su profesori odbili da poprave ocene, ističe Treće opštinsko tužilaštvo, direktor Knežević je naložio svojoj zamenici Ljilji Živanović, koja je pisala službenu belešku o toku sednice veća, da u tu belešku unese da su svi učenici I/4 odeljenja završili razred sa pozitivnim uspehom, nakon čega je okrivljena profesorka Ljiljana Pavlović pročitala imena svakog učenika, osim onih koji su imali nedovoljne zaključene ocene.
– Neutvrđenog dana, pre sednice Nastavničkog veća Šeste beogradske gimnazije, održane 28. juna 2007. u dnevniku odeljenja I/4, u rubrici zapisnik sa sednice Odeljenskog veća, uneli su neistinit podatak da su svi učenici tog odeljenja završili razred sa pozitivnim uspehom, a u rubrikama u kojima se nalaze zaključene ocene uneli neistinite podatke da su pojedini učenici umesto nedovoljne ocene – jedan, dobili ocene dovoljan – dva – piše u zahtevu za sprovođenje istrage Trećeg opštinskog tužilaštva.
Saslušanje okrivljenih pred istražnim sudijom Trećeg opštinskog suda je zakazano za 20. maj.
U ovom slučaju očekuje se i grafološko veštačenje, jer je neko pre dolaska inspekcije u dnevnik upisao u rubrike dodatne dvojke ovim učenicima.
Aktuelna v.d. direktora škole Danijela Vujić i deo članova školskog odbora su podneli ostavke, a očekuje se da Skupština grada imenuje novi školski odbor koji će raspravljati o ostavci v.d. direktorke. Vujućeva nije htela da komentariše dešavanja u toj gimnaziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari