Nedolazak princa Nikole, jedinog direktnog muškog potomka posljednje crnogorske vladajuće dinastije Petrović, na stogodišnjicu od proglašenja Crne Gore kraljevinom, obilježenu uz najviši državni protokol na Cetinju, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti vidjeli su različito.

Dok su predsjednik države Filip Vujanović i crnogorski premijer Milo Đukanović kategorično tvrdili da se Crna Gora nije neodgovorno ponijela prema posljednjoj gospodarskoj porodici, predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić proslavu održanu u subotu nazvao je faličnom, a odnos Vlade prema dinastiji Petrović nesenzitivnim. Đukanović smatra da je aktuelna politička elita doprinijela rehabilitaciji crnogorske dinastije, a u velikoj mjeri i ispravljanju nepravde koju je upravo dinastijska kuća Petrović doživjela. „Žao mi je što princ Nikola nije tu. Smatrao sam, a i dalje smatram da mu je mjesto ovdje. Ne dijelim njegov sud da se Crna Gora neodgovorno odnosi prema dinastiji i njenoj ulozi u istoriji“, rekao je Đukanović.

Vujanović je saopštio da je ubijeđen da su ministar pravde i Vlada uvijek bili spremni da na jedan pažljiv način saslušaju i vide sugestije princa. „Odnos princa je njegov lični odnos, nema potrebe da ga komentarišem, žao mi je što nije tu, ali sam ubijeđen da su Ministarstvo pravde i Vlada učinili sve da maksimalno ispoštuju standard kotiranja i tretiranja dinastije u republikanskim državama“, kaže Vujanović.

Za razliku od predstavnika izvršne vlasti, ali i gostiju koji nijesu željeli da govore o princu Nikoli, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je rekao da je proslava stogodišnjice od proglašenja Crne Gore kraljevinom „falična“, napominjući da je to dio sazrijevanja crnogorskog društva. „Ovakvi događaji moraju da mire, ali su emocije jake zbog nepravde koja je učinjena najvećoj crnogorskoj dinastiji“, naglasio je Krivokapić.

On je rekao novinarima da je razumljiva reakcija princa, koji je saopštio da neće učestvovati u javnim manifestacijama dok se ne riješi pitanje statusa dinastije, te da je očekivano da traži satisfakciju. „Pred crnogorskim društvom tek stoji suočavanje sa sviješću o događajima iz 1918. godine, okupaciji i uništenju države“, rekao je Krivokapić.

Opomena današnjim i budućim generacijama

Predsednik Crne Gore izjavio je da je nezasluženi nestanak samostalne crnogorske države 1918. opomena današnjim i budućim generacijama Crnogoraca da nikada ne smeju prestati da brinu o opstanku svoje države. Vujanović je rekao da je poslednji suveren iz dinastije Petrović „tragično poverovao“ da njegova država ne može doživeti „nezasluženu nepravdu“ i biti likvidirana, kao što je to učinjeno pre više od devet decenija. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari