Krivokapić o ustoličenju Joanikija: Zajednička dužnost smanjenje tenzija 1Foto: Beta/Vlada Crne Gore/BOJANA ČUPIĆ/MO

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da nije u nadležnosti Vlade da odlučuje gde će i kada bilo koja verska zajednica, pa tako i Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve organizovati ustoličenje duhovnog poglavara, dok je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan rekao da to ne bi trebalo da bude u tom gradu.

„Zajednička dužnost svih državnih organa i subjekata, pa i građana jeste da smanjimo tenzije i upućujemo poruke tolerancije, i da podsećamo da su u građanskoj državi politika i crkva odvojene, da svaki čovek ima pravo na različito mišljenje, ali ne i na nasilje“, poručio je Krivokapić u razgovoru sa gradonačelnikom Cetinja Aleksandrom Kašćelanom, navodi se u saopštenju crnogorske Vlade.

On je istakao da je dužnost svih da razumeju jedni druge i prihvate različitosti, ne deklarativno, već na delu i da je njegov cilj da Crna Gora pokaže zrelost i širinu.

Kašćelan je rekao da je prioritet lokalne vlasti očuvanje stabilnosti, mira i bezbednosti građana, a da najavljeno ustoličenje mitropolita crnogrsko-primorskog Joanikija nosi bezbednosni rizik i da je moguće da tenzije i moguća dešavanja koja će proisteći kao posledica mogu narušiti ono najvažnije – mir, stabilnost i bezbednost građana.

„Stoga ponavljamo stav da bi čin ustoličenja mitropolita trebalo obaviti van Cetinja“, kazao je Kašćelan, a saopštila Vlada Crne Gore.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović istakao je nemogućnost Vlade i resornog Ministarstva da donosi odluke u ime jedne verske organizacije i da se Ministarstvo trudi da nađe optimalno rešenje.

„Suština problema kao da se ne nalazi u samom činu ustoličenja, već u konfliktu različitih politika. Bez obzira na to, uradićemo sve što je do nas da sve protekne u najboljem redu“, zaključio je Sekulović.

Kako se dodaje u saopštenju, na sastanku je konstatovano da trenutna bezbednosna situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća, te da su svi društveni subjekti dužni da pokažu odgovoran odnos prema miru, toleranciji, dijalogu, evropskim vrednostima i planiranom ekonomsko-privrednom progresu.

Sagovornici su se saglasili da bi bilo čije odstupanje od ovih prioriteta, bilo na štetu svih građana Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari