Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić u nedavnom intervjuu Danasu „ponovio je neistine o navodno nelegalnom statusu Pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska. „Naravno, opet se nije zapitao nad činjenicom da pravni položaj Crkve nije bio ugrožen – u smislu osporavanja postojanja – ni u vrijeme, Crkvi nenaklonjene, najblaže rečeno, komunističke vlasti“, navodi se u saopštenju mitropolije na čijem je čelu arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.


„Od donošenja Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica (1974) nijedna crnogorska vlast nije otišla tako daleko da bi tvrdila da Mitropolija crnogorsko-primorska i ostale eparhije Pravoslavne crkve u Crnoj Gori djeluju nelegalno i van zakonskih okvira. Takav ideološki, nepravni stav su zauzeli neki ministri iz redova njegove (Krivokapićeve) partije i njihovi istomišljenici iz drugih struktura vlasti i društva tek od prije neku godinu, i počeli da ga sprovode u svojim državnim resorima. Koliko je takav stav neodrživ, govori i to da su mnoge njihove odluke bile i jesu predmet sudskih i upravnih sporova u kojima se, do sada, većinom daje za pravo Mitropoliji i Crkvi, a ne ideološkoj konstrukciji anticrkvene grupe koja pokušava da ponizi i okleveta Crkvu“, saopštila je Mitropolija.

U saopštenju se ističe da „ogromna većina ljudi zapošljenih kod najvećeg crnogorskog poslodavca – države, ipak ima granice koje ne želi da pređe i pored nezakonitih pritisaka pojedinaca iz vrha vlasti“. „Žalosno je da je danas, u pojedinim institucijama, hrabrost ako se založite, ne za povlašćeni, već za zakonit i ravnopravan status Crkve u društvu“, navodi Mitropolija dodajući da je „žalosno da su najviši državni funkcioneri, kao što je predsjednik Skupštine“ Ranko Krivokapić „svakom prilikom klevetali“ Crkvu i „iz ideoloških razloga proglašavali za neprijatelja čitavog naroda i države“.

Navodi Ranka Krivokapića da „Crkva mora da zna da je dio države… samo svjedoče o slabom, ili ideološkom, razumijevanju Crkve, koje je u njegovoj i u svijesti njegovih istomišljenika. Ne, Crkva nije dio države, jer je, u ontološkom i sotiriološkom smislu, pa i institucionalno, šira i nadilazi okvire svake države, ali živi u ljudskom društvu i stoga je dužna da poštuje zemaljske i ljudske zakone u mjeri u kojoj se ne dotiču njenih fundamentalnih učenja. Predsjednik Skupštine bi očito volio da Mitropolit crnogorski bude državni = njegov činovnik, ako ne formalno, a ono faktički, te da, saglasno prolaznim ideologijama i politikama i njihovim nosiocima, upodobljava Crkvu u Crnoj Gori dnevno-političkim i tzv. strateškim interesima. Ni Mitropolit ni Crkva ne mogu i neće biti moralni i duhovni pokrovitelj onog što ne smatraju istinski zdravim i korisnim za crnogorsko društvo“, zaključuje se u saopštenju Mitropolije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari