Krivokapić (Šer fondacija): Ne poštuju se novinarski standardi zbog trke za "izbacivanjem" informacija 1Foto: Shutterstock/SFIO CRACHO

U digitalnim medijima, koji imaju mnogo jeftiniji proizvodni proces, ali i mnogo lošije informacije od tradicionalnih, zbog brzine objavljivanja ne poštuju se novinarski standardi, jer je velika trka za „izbacivanjem“ informacija, što ugrožava privatnost svakog građanina, upozorio je danas Đorđe Krivokapić iz Šer fondacije.

On je na konferenciji „Pravo i inovacije“ rekao da su tradicionalni mediji sami po sebi skupi i stavljeni su u nezavidan položaj na tržištu u odnosu na digitalne, onlajn medije, a u svemu tome i politika je značajan faktor.

Živimo u vremenu velike zasićenosti besplatnim informacijama. Tradicionalni mediji stavljeni su na vetrometinu, a tu „uskače“ politika jer ima resurse da popuni tu prazninu i onda nastaje trgovina uticajem, ukazao je on.

Advokat Goran Draganić je ocenio da je javni diskurs u Srbiji opterećen prevashodno sa politikom, koja je postala predominantna i preglasna, i nažalost, obeshrabruje struku.

U javnom životu, kako je istakao, izriče se pregršt diskvalifikacija, na delu je i govor mržnje, a kruna svega je tabloidizacija medija.

Kad imate takav ambijent ostrašćenosti, stradaju tri prava – na čast, na ugled i pravo na privatnost, upozorio je Draganić.

On je naglasio da, nažalost, u našim zakonima ne postoji definicija šta je to privatnost i njeno ugrožavanje, iako to je „najosetljivije i najsloženije lično pravo“

Draganić je dodao da kada neko pokrene tužbu zbog ugrožavanja prava na privatnost i objavljivanja fotografija, snimaka i informacija u medijima, sud odlučuje od slučaja do slučaja.

Prema njegovim rečima, za svako objavljivanje ličnih informacija iz nečijeg života potrebna je saglasnost tog građanina, ali to ne važi za političare, ljude iz javnog života i u situacijama kada opšti interes nosi prevagu za objavljivanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari