Kriza na istoku Evrope u medijskom usijanju 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Korona virus u Srbiji (11,97%), odnosi NATO-a i Rusije (9,65%) i informacije o planiranju atentata na predsednika (6,18%) tri su najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1, pokazali su podaci analize Agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“.

Tokom praćenog perioda (24-30. januar 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike društvo (23,94%), slede politika (23,55%), sport (14,29%), svet (13,90%), hronika (11,20%), ekonomija (9,27%), region (2,32%) i kultura (1,54%).

Dominantna tema iz rubrike društvo je i u protekloj sedmici bila širenje korona virusa. Povratak u klupe nakon raspusta za đake znači kombinovanje nastave prema predloženim merama, pun kapacitet rada kovid ambulanti i, dosad, najveći broj zaraženih u vrlo kratkom periodu, bile su vesti koje su obeležile najave informativnih emisija.

Informacije o planiranju atentata na predsednika Srbije, primarna je tema u rubrici politika (6,18%). Druga tema po zastupljenosti je bila o predstojećim izborima (5,79%). Aleksandar Vučić je zajednički predsednički kandidat SNS-a i SPS-a iako će na izbore izaći sa odvojenim listama, saopšteno je iz kancelarije SPS-a. Kad je u pitanju kandidat iz SSP-a Dragan Đilas je izjavio da je njihov izbor Zdravko Ponoš.

Australijan open obeležio je rubriku sporta (4,25%). Rafael Nadal je trijumfom u Melburnu nadmašio učinak Novaka Đokovića i Rodžera Federera, koji imaju po 20 titula. Španac je na Australijan openu osvojio 21. najveći trofej, pošto je posle velikog preokreta savladao Danila Medvedeva.

Kriza na istoku Evrope u medijskom usijanju 2

Rubriku svet obeležili su odnosi NATO pakta i Rusije (9,65%). S obzirom da Ukrajina nije članica NATO alijanse, podrazumeva se da se neće raspoređivati oružje na njenoj teritoriji, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Mediji su izveštavali da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov naveo da tendencija NATO-a da „uvuče“ Ukrajinu u alijansu nema smisla, jer je vrlo jasno da Ukrajina ne može dati doprinos jačanju bezbednosti NATO-a.

U domenu hronike (4,63%) je zabrinjavajuća tema o deci nastradaloj u saobraćajnim nesrećama na Novom Beogradu i u Donjoj Ljuboviđi kod Ljubovije na gotovo identičan način – kada su izašli iz autobusa i pokušali da pretrče put.

Kad je u pitanju rubrika ekonomija izdvaja se vest o otvorenoj deonici auto-puta „Miloš Veliki“ od Preljine kod Čačka do Pakovraća, u dužini oko 11,5 kilometara. Otvaranju je prisustvovala premijerka Vlade, Ana Brnabić.

U vestima iz regiona izdvaja se odluka Vlade Crne Gore (1,54%), koja je iskazala apsolutnu spremnost za potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, u najkraćem vremenskom roku.

Nagrada nedeljnika NIN za najbolji roman 2021. godine pripala je književnici Mileni Marković za roman „Deca“. Ova vest obeležila je rubriku kulture (0,77%) u protekloj sedmici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari