Austrijskim srednjim školama u ovoj godini nedostaje oko 3.000 nastavnika, pa se u Ministarstvu prosvete razmišlja kako bi u nastavu mogao da bude uključen izvestan broj penzionisanih nastavnika i studenata viših godina, izvestili su bečki mediji. Već kroz dve-tri godine Austriji će nedostajati 5.000 nastavnika, a kroz 12 godina čak 50.000. Najviše nedostaju nastavnici matematike, nemačkog i engleskog jezika, te hemije i fizike.


Veliku potražnju nastavnika uzrokovao je novi srednjoškolski sistem, na osnovu kojeg će ove jeseni biti otvoreno 120 novih srednjih škola. To podrazumeva uvođenje 11.000 novih razreda, što zahteva i odgovarajuće povećanje nastavnog osoblja. Drugi razlog jeste starosna struktura sadašnjih 114.000 nastavnika, od kojih je dobar deo zreo za penziju.

Mladi Austrijanci se sve teže odlučuju da se posvete nastavničkom pozivu u domovini. Plate nisu naročito primamljive, za razliku od onih u Nemačkoj i Švajcarskoj. Svršeni studenti s obrazovanjem iz oblasti matematike, hemije, fizike, i sa znanjem stranih jezika, svoj životni put nalaze na poslovima u institucijama koje im pružaju znatno bolji materijalni i društveni položaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari