Pre nego što je novi pravilnik o polaganju vozačkog ispita stupio na snagu 25. oktobra, auto-škole su beležile velike gužve a, nakon toga, interesovanje je utihnulo pa se, primera radi, auto-školi ‘’Sirijus’’ u Požarevcu prijavilo samo 4 kandidata koji polažu po novom pravilniku.

Do 25. oktobra je oko 150 budućih vozača upisalo vožnju u toj školi po starom programu i za to izdvojilo duplo manje novca, nego što nalaže novi cenovnik. Ono što očekuje sve auto-škole od oktobra 2013. je novo preregistrovanje koje povlači duplo veće troškove. Slobodan Stojanović iz škole ‘’Sirijus’’ navodi da je sudbina gotovo svih auto-škola gašenje jer zbog novih finansijskih nameta većina neće moći da obezbedi potrebne uslove za rad. Da bi obezbedili nove uslove rada od oktobra vlasnici auto-škola će morati da izdvoje blizu 100.000 dinara. -Ono što ih dodatno opterećuje je i obezbeđivanje licence za predavača koja bi iznosila 70.000 dinara, a za ispitivača oko 50.000 dinara. Ukoliko bude bilo nužno da se obedzbede i digitalni tahografi, to bi predstavljalo početak kraja rada škole, izjavio je Stojanović.

Po novom pravilniku o polaganju, početnici će morati da odslušaju svih 40 časova teorijske obuke, a zatim i da prijave ispit iz teorijske obuke. Kada položi ovaj deo obuke kandidat vadi lekarsko uverenje i započinje (40 časova) praktičnu obuku. Zakon propisuje da kandidat mora da završi i obuku u opštinskom centru Crvenog krsta i da položi ispit iz prve pomoći. Za to mu je potrebno 8.500 dinara i bar tri dana (sedam časova i ispit). Kandidat može da ima maksimalno dva časa praktičnog dela vožnje dnevno, što znači i da mu je za ovaj deo obuke potrebno najmanje 20 radnih dana. Stojanović je naglasio da država još nije obezbedila testove za A i C kategoriju, što predstavlja još jedan problem za buduće vozače koji čekaju na polaganje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari