Premijer Rumunije Emil Bok je bio primoran da promeni šest ministara u pokušaju da izvede zemlju iz političke i ekonomske krize, dok opozicija najavljuje da će u parlamentu podneti predlog za izglasavanje nepoverenja njegovom kabinetu. Najavljene promene u vladi premijer predlaže predsedniku Trajanu Baseskuu, koji donosi konačnu odluku o smeni, što će šef države, kako se očekuje, sigurno i učiniti.

„Promene u vladi diktiralo je postizanje dva cilja: prvo da ubrzamo reforme koje smo već započeli i drugo – da postignemo ekonomski rast u 2011. godini“, izjavio je premijer Bok i objasnio da su u vladu sada ušli ljudi na osnovu „profesionalnih zasluga“, prenela je agencija Adjerpres.

U javnosti se, međutim, mogu čuti kritike da su neki od novih članova vlade malo poznate ličnosti u Rumuniji. Najnovije promene su rezultat političkih previranja unutar vladajuće Demokratsko liberalne partije i borbe za podelu vlasti. Kritike se čuju, ne samo u opoziciji, nego i među nekim članovima vladajuće stranke, koji traže da premijer Bok podnese ostavku i da se formira nova vlada, javila je agencija AP. Opoziciona Socijaldemokratska partija je već najavila da će u parlamentu podneti predlog da se vladi izglasa nepoverenje. Pitanje je, međutim, da li će u tome uspeti, pošto Demokratsko-liberalnu partiju premijera Boka podržavaju i poslanici mađarske manjine, koji su i formalno u koaliciji.

Sadašnja vlada je, prema mnogim ocenama, jedna od najslabijih u poslednjih 20 godina. Prema istraživanjima, njenim radom je nezadovoljno 85 odsto građana. Rumunija se suočila sa teškom ekonomskom krizom i recesijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari