Poznati nemački ekonomista Hans Verner Zin tvrdi da je evropska dužnička kriza od sredine prošle godine samo na pauzi, ali da se istinskim rešenjima još nije pristupilo.


Južne evropske države, koje su po ulasku u evro zonu stekle pravo na obilje jevtinih kredita, sada su preskupe. Te države, kaže Zin za Frankfurter algemajne cajtung, moraju u toku najmanje jedne decenije da snižavaju inflaciju i drže je na nivou mnogo nižem od inflacije u državama-konkurentima iz evro-zone, sve dok ne postanu sa njima konkurentne. Zin kaže da se ova obaveza odnosi na Španiju, Grčku, Portugaliju i Francusku.

Prema računici Info instituta iz Minhena, kome je Zin na čelu, Španija, Grčka i Portugal moraju dugoročno da budu za 30 odsto jevtinije od proseka evro-zone, a Francuska jevtinija za 20 odsto. Obratno, kaže Zin, cene u Nemačkoj moraju da porastu za 20 odsto iznad proseka evro-zone.

Kako nijedna država ne bi pala u deflaciju, kaže Zin, mora na primer Nemačka 10 godina da živi sa inflacijom od 5,5 odsto na godišnjem nivou, pri čemu bi prosek evro-zone porastao na 3,6 odsto. Ali, zaključuje Zin, dosad o potrebnim snižavanjima cena nema ni govora. Ove mere, kaže Zin, znače snažno prebacivanje tereta sa investitora, koji svoj novac ulažu u južne države Evrope, na poreske obveznike i penzionere još zdravih država na severu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari