Prvog vikenda u septembru u Rumi je po četvrti put održana „Rumska jesen“ – združena manifestacija proizvoda, običaja i tradicije čiji je cilj promovisanje turističkih i ekonomskih potencijala opštine. Reč je o nekoliko dešavanja, na različitim mestima u gradu.

Održan je osmi Sajam pčelinjih proizvoda i opreme, peti Etno festival hrane i muzike, četvrta Fijakerijada, 13. Rumski bazar kreativnosti, treće takmičenje u kuvanju riblje čorbe „Zlatni kotlić“ kao i skup bajkera.

„Rumska jesen“ je započela svečanim defileom svih učesnika – fijakera, bajkera, mažoretkinja, kao i sportskih i kulturno-umetničkih društava. Na Sajmu meda bilo je 26 izlagača, a održana su i stručna predavanja iz ove oblasti. Četrdesetak udruženja žena iz cele Srbije, kao i žene koje se bave kreativnim zanatima i proizvodima domaće radinosti izložilo je svoje proizvode na gradskom trgu. Posetioci manifestacije su mogli kupiti kolače, med, džemove, suvenire, slike, krpare – po pristupačnim cenama, a tokom celog dana njih je zabavljalo dvadesetak kulturno-umetničkih društava. Fijakerijada je održana na stadionu FK „Fruška gora“, tačnije KUP Srbije u vožnji dvoprega, kao i KUP „Rumske jeseni“ za dvoprege i četvoroprege, doduše uz manje učesnika nego lane, a osnovni razlog za to je ekonomske kriza, čuli smo od učesnika.

Organizatori „Rumske jeseni“ su Poljoprivredna stručna služba Ruma, Društvo pčelara „Nikola Mileusnić“, Konjički klub Ruma, RŽI „Panonka“, Ru 45, a pokrovitelji Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i rumska opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari