Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas pozdravio je hapšenje osobe odgovorne za paljenje jednog od kontejnera u naselju Boljevci, gde je trebalo da budu preseljene romske porodice iz nelegalnog naselja u Novom Beogradu.

– Ovo je još jedan značajan korak u uvođenju reda i poštovanju zakona u Beogradu. Niko ne sme da uništava gradsku imovinu, a naročito ne da zastrašivanjem bilo kog stanovnika Beograda onemogućava normalan život u prestonici – izjavio je Đilas, povodom vesti da je beogradska policija uhapsila i pritvorila Nemanju Vraneševića (1986) iz Jakova zbog sumnje da je zapalio kontejner za smeštaj Roma u Boljevcima.

Vranešević je osumnjičen da je u nedelju bacio molotovljev koktel i oštetio kontejner namenjen za smeštaj romskih porodica, nakon što su beogradske vlasti porušile njihove kuće u nehigijenskom naselju.

Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za dečju zaštitu, posetila je juče romske porodice iz naselja pored Univerzitetskog sela „Belvil“, koje su trenutno smeštene u Centar za vaspitanje dece i omladine na Voždovcu.

– Ovo je jedna od institucija koje su ponudile smeštaj onima koji su ostali bez kartonskih baraka. Porodice Roma ovde dobijaju zdravstvenu zaštitu, krov nad glavom, ishranu, stručnu pomoć, neophodnu odeću i pelene – rekla je Jovčićeva novinarima. U Centru je smešteno pet porodica, a tri su useljene u renovirani deo za strance. Deo Centra, prihvatilište, koje 24 sata zbrinjava najugroženiju decu, primilo je dve porodice zbog čega je deset korisnika na produženom vikendu.

Deca smeštena u Centru nisu nikada pohađala školu, a sekretarka je kazala da će gradske vlasti angažovati predškolsku ustanovu kako bi ih po skraćenom programu pripremila za obrazovanje. Od ukupno 30 dece iz nehigijenskog naselja, troje je uključeno u sistem obrazovanja, a stariji dečaci i devojčice od 13, 14 i 15 godina nikada nisu išli u školu.

Po spiskovima iz nehigijenskog naselja, svih 47 Roma od kojih je 30 dece, su dobrovoljno u privremenom smeštaju i tu mogu ostati dok se pitanje trajnog smeštaja ne reši, dodala je Jovčićeva.

Novi argumenti za zabranu neonacista

– Označavanje Roma kao „genetskog đubreta“ je još jedan argument da se zabrani delovanje organizacija kao što je Nacionalni stroj, koje šire mržnju – ocenjuje za Danas Marko Karadžić, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava, povodom saopštenja za javnost koje je prekjuče poslala ta neonacistička grupa. Iako Nacionalni stroj nije registrovan, Karadžić naglašava da „ne može neregistrovana organizacija imati više prava od registrovane“. Republičko javno tužilaštvo krajem prošle godine uputilo je predlog Ustavnom sudu da se zabrani delovanje Nacionalnog stroja, na osnovu inicijative Ministarstva pravde zbog izazivanja rasne i nacionalne mržnje.

MUP demantuje podatke HO o napadima na Rome

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je juče da je u Ulici kružni put bb u beogradskom naselju Resnik gorelo nisko rastinje i trava, ali da romsko naselje nije bilo ugroženo požarom. Helsinški odbor saopštio je prekjuče da su u ponedeljak u Resniku nepoznate osobe napale Rome koji žive u prihvatilištu za izbeglice nadomak tog naselja. „U 9 časova izjutra zapaljena je obližnja šuma i livada koja okružuje prihvatilište. Vatra je gorela do 14 časova kada su stigli vatrogasci. Požar je zahvatio površinu na pet metara od zgrade u kojoj su Romi“, navedeno je u saopštenju. U saopštenju MUP-a navodi se da je dežurnoj službi policijske stanice Rakovica 6. aprila u 16.10 časova prijavljen požar u Ulici kružni put bb i da je patrola utvrdila da se zapalilo nisko rastinje i trava na površini od oko 20 ari. „Požar je nakon pola sata lokalizovala Vatrogasna brigada, a pomoću gašenju požara im je pružila policijska auto-patrola i radnici na okolnim otpadima. Povređenih lica nije bilo, a materijalna šteta je neznatna“, navodi se u saopštenju. Dodaje se da romsko naselje nije bilo ugroženo jer je udaljeno oko 150 metara od područja zahvaćenog vatrom, kao i da su stanovnici naselja policijskom službeniku rekli da nisu znali za požar.

Policija je juče oko 22 časa obišla i nehigijensko romsko naselje u ulici Jurija Gagarina u blizini Univerzitetskog naselja, kako bi utvrdila da li su predstavnici neformalnih grupa verbalno ili fizički napali stanovnike naselja. U saopštenju se navodi da je predstavnik naselja Arbon Kruezi, policajcima rekao da stanovnici naselja nisu imali nikakvih neprijatnosti. Helsinški odbor saopštio je prekjuče da je u noći između ponedeljka i utorka grupa neonacista napala romsko naselje kod buvljaka u Novom Beogradu. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari