Pre zime u selu Milakovići na planini Ozren, novu kuću dobiće Milorad (68) i njegov sin Budimir (40) Radivojević, štićenici Centra za socijalni rad u Prijepolju, kojima je vatrena stihija početkom februara odnela krov nad glavom i celokupno pokućanstvo.

Zahvaljujući rođacima, komšijama, opštini i mnogim ljudima dobre volje Radivojevići nisu ostali beskućnici. Njihova nova kuća, sa podrumom i spratom od borove građe, pre nekoliko dana je ukrovljena i prekrivena čamovom daskom, kao što se to na ovim prostorima od davnina radilo.

– I sami smo bili iznenađeni humanošću ljudi. Ubrzo posle požara koji je bez igde ičega ostavio Milorada i Budimira, formirali smo organizacioni odbor od članova najbliže rodbine i krenuli u prikupljanje sredstava i građevinskog materijala. Preko Centra za socijalni rad opština Prijepolje izdvojila je 220.000 dinara, meštani Brodareva, i Srbi i Bošnjaci, prikupili su 100.000 dinara, iz Kragujevca su poslali 84.000 dinara, a više rođaka izdvojilo je od 100 do 500 evra, kaže Radomir Radivojević, sekretar opštinskog sportskog saveza i inicijator ove humanitarne akcije. Radivojević ističe da su i mnoge firme odmah priskočile u pomoć, a među prvima su to bile „HBSS“ i „Beton“.

O finansijskoj strani ove humanitarne akcije u Milakovićima, udaljenim od sedišta opštine čitavih 35 kilometara brine Nikola Radivojević, vatrogasac u Policijskoj upravi u Prijepolju. „Javljali su nam se mnogi ljudi, znani i neznani. Majstori preduzeća „HBSS“ Halila Rovčanina obavili su radove do ploče, uz veliku pomoć komšija. Za obezbeđivanje majstora nije bilo problema. Rođaci Milan, Risto, Milojica i Anto Radivojević kao i Milić Avramović, Nedeljko i Novak Jarčević, svojski su odradili deo svog posla. Vukola Jevtović iz Prijepolja izradio je stolariju, a struju razveli Čedo Filipović i Mišo Bjelić“, napominje Nikola.

– Sada ću imati jednu od najboljih kuća u selu, sa podrumom, izolacijom i kupatilom. Šta da kažem? Mogu samo da se zahvalim komšijama i rođacima i svim dobrim ljudima koji su pomogli da otac i ja dobijemo ovakvu kuću, kroz suze kaže seoski rabadžija Budimir ispod Ozrena koji pomišlja i na ženidbu, ističući da je šteta da ovakav dom bude bez ženske ruke. Po završetku građevinskih radova na kući, rođaci i komšije Milorada i Budimira Radivojevića kreću i u akciju sakupljanja pokućanstva i nameštaja. U izgorelom domu vatra je odnela sve što se tamo zateklo. Ponovo se javljaju darodavci i raspituju se šta je pogorelcima iz Milakovića potrebno da bi zimu koja ovde, na 1200 nadmorske visine, rano stiže, dočekali među toplim kućnim zidovima i sa ljudima koje krasi humanost, skromnost i briga za sve one kojima je pomoć neophodna.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari