U kasarni „Vojvoda Milenko Stojković“ u Požarevcu smešteno je 21 odraslo lice iz sela koja su poplavljena izlivanjem Mlave. Među njima su meštani Maljurevca, Bradarca i Bratinca, koja su pretrpela najveću štetu.

Dragoslavu Demiću (79), poljoprivredniku iz Maljurevca, sin je ostao u kući, a on i supruga evakuisani su na sigurno. Njemu su se u poplavi podavile ovce i kokoške, ali je uspeo da spase devet krava i junica, koje su odvezene u Rabrovo.

Dragoslav smatra da su ove poplave mogle da se spreče da su nadležni radili kako treba. „Za izlivanje Mlave odgovorni su oni koji su projektovali damu i nasip kod kopa u Ćirikovcu. Oni su se tada previše približili reci, zbog čega je nastalo usko grlo, pa voda ne može slobodno da otiče u Dunavac“, kazao je Dragoslav.

U kasarni koja je dugo van funkcije i nudi se na prodaju smestila se i Olga Avramović iz Bratinca, čija je kuća bila prva na udaru Mlave. „Ja živim u železničkoj zgradi u blizini restorana „Kum“, gde je poplava prvo počela. Čim je voda počela da nadire, suprug i ja smo evakuisani, a sin je ostao u kući, za svaki slučaj“, rekla je Olga. Njen suprug je dijabetičar, pa zato sada nije u kasarni, već je smešten u požarevačku Opštu bolnicu zbog lečenja.

Krov nad glavom u kasarni našla je i Olga Milanko iz Bradarca, rodom iz Hrvatske. Ona je sa porodicom u požarevački kraj stigla tokom prošlih ratova, a smeštaj je kasnije dobila u kućama napravljenim za izbeglice u ovom selu. „Bili smo blizu Mlave, pa smo na brzinu izašli iz kuće čim smo videli da kreće poplava. U njoj je sad sve propalo, pa će nam trebati kompletan nameštaj i bela tehnika“, kaže Olga.

Stariji vodnik prve klase Nikola Perić sa svojim kolegama se stara da ovim ugroženim ljudima ništa ne nedostaje. On kaže da se o njima vodi maksimalno računa, jer imaju obezbeđene obroke iz Narodne kuhinje, a obilaze ih i vojni lekari i Kolo srpskih sestara. Svi oni sad jedva čekaju da se voda potpuno povuče, pa da se vrate svojim kućama i krenu sa njihovom obnovom.

Deca

U požarevačkoj kasarni bilo je smešteno i 11 mališana, ali su oni, sa roditeljima, kasnije našli smeštaj kod svojih familija i prijatelja. Ostali su samo najstariji i oni koji pripadaju socijalno ugroženim kategorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari