– Simboličnim otvaranjem gradilišta u Sremskoj Mitrovici počela je i praktična primena projekta „Podrška izbeglim i intereno raseljenim licima u Srbiji“ koji se odnosi na izgradnju objekta za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima.

 Ovaj projekat finansira EU preko Delegacije Evropske komisije u Srbiji, a cilj mu je da u skladu sa nacionalnom strategijom za rešavanje pitanja izbeglih i interno raseljenih lica, doprinese naporima Vlade Srbije i Komesarijata za izbeglice da unaprede životne uslove i reše stambeno pitanje ovih kategorija stanovnika.

Stanovi u budućem stambenom objektu koji se nalazi u naselju Kamenjar namenjen je izbeglicama, raseljenim licima, kao i lokalnom stanovništvu koje je u stanju izrazite socijalne ugroženosti. Zgrade će imati 34 stambene jedinice od 20,7 do 48 kvadrata i u njima će biti smešteno 27 izbegličkih porodica i sedam socijalno ugroženih porodica. Ugovorena vrednost objekta je 490.000 evra, dok je predviđeni rok izgradnje maj naredne godine.

U ovom projektu grad Sremska Mitrovica učestvuje donaciom za građevinske parcele opremljene svom potrebnom infrastrukturom i finansiranjem priključaka objekta na mrežu vodovoda, kanalizacije, struje i daljinskog grejanja.

Zamenik gradonačelnika dr Srđan Kozlina navodi da izgradnjom ovih stanova Mitrovica počinje i sa realizacijom akcionog plana za zbrinjavanje izbeglih, a dobijanjem stanova više porodica će rešiti svoj problem i lakše se integrisati u ovu sredinu.

– Akcioni plan nije više mrtvo slovo na papiru i nadam se da ćemo na ovaj način usrećiti bar dvadesetak porodica – kaže načelnica Opštinske uprave Vasilija Brocić.

Sedamnaest programa u Srbiji

Prema rečima predstavnika Međunarodne organizacije za migracije, vođe projektnog tima Živote de Luke pored njih još pet agencija u Srbiji gradi 240 stanovana za ove kategorije.

– U Srbiji uzbeglice borave duže od 17 godina, a 40 odsto ove populacije nalazi se u Vojvodini. Sremska Mitrovica je naročito bila pogođena talasom izbeglih, pa je, tako, veliki teret podnela lokalna samouprava kroz u direktnu pomoć ovim ljudima. Velika pomoć dolazi i od EU, pa se trenutno u Srbiji realizuje 17 programa, među kojima je i ovaj u Mitrovici – kaže pomoćnica republičkog komesara za izbeglice Danijela Popović Roko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari