Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabićjuče je u Sremskoj Mitrovici uručio ugovore o dodeli građevinskog materijala izbeglim licima za adaptaciju objekata neuslovnih za stanovanje ili za dovršetak započete gradnje. Rečje o sredstvima u iznosu od 1,5 miliona dinara koje je, na inicijativu Grada, obezbedio republički Komesarijat za izbeglice, a koja je dobilo ukupno deset izbegličkih porodica sa teritorije Grada Sremska Mitrovica.

– Za ceo program pomoći izbeglim i interno raseljenim licima, kojih u Srbiji trenutno ima oko 86.000, vlada je obezbedila 15 miliona evra od međunarodne zajednice i 100 miliona dinara iz republičkog budžeta. Sredstva će biti raspoređena po lokalnim sredinama, a Sremska Mitrovica treća je opština u Srbiji u kojoj smo potpisali ove ugovore – rekao je Krkobabić.

Ivan Gerginov, pomoćnik republičkog komesara za izbeglice, rekao je da iako na području ove opštine izbeglički status ima 1.200 porodica, taj broj je realno mnogo veći, da je Srbija prva u Evropi po broju izbeglica i da prema procenama stručnjaka spada u jednu od šest zemalja na svetu koju trese izbeglička kriza, a zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Srđan Kozlina podsetio je da je Grad osnovao Savet za migracije i trajna rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari