Na sam Dan Roma, jedna familija osetila je nezamislivu sreću – osmočlana porodica Aleksandra Đorđevića dobila je krov nad glavom zvanično se uselivši u svoju novu kuću u Uzun-Mirkovoj ulici. Oni su ranije živeli u nehigijenskom naselju a izgradnja njihove nove kuće obezbeđena je uz zalaganje lokalne samouprave. Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević uručio je ključeve kuće Aleksandru Đorđeviću i poželeo im da u budućnosti život njegove porodice bude mnogo srećniji i spokojniji:


– 8. april je Svetski dan Roma i meni je drago što upravo na današnji dan otvaramo 21. kuću namenjenu romskom stanovništvu. Danas se ovde useljava domicilna porodica i na taj način mi negujemo tekovine koje su usvojene 1971. godine na kongresu Roma u Londonu. Tada je i zvanično određena zvanična himna, zastava i jezik ovog naroda. Od tog dana pa do danas, čine se napori da romsko stanovništvo, koje ima oko 12 miliona pripadnika u Evropi, bude integrisano u društvo.

Integracija je najbitnija za poboljšanje položaja romske populacije, istakao je gradonačelnik:

-Integracija podrazumeva stanovanje i školovanje, to su osnovni uslovi koja treba da se ispune, kako bi romsko stanovništvo u potpunosti bilo izjednačeno sa stanovništvom države u kojoj živi. To je naš zadatak i mislim da ćemo u tome uspeti. Lokalna zajednica pokazala je izgradnjom ovog naselja, zajedno sa Komesrijatom za izbeglice, da se stvari mogu menjati na bolje. Interno raseljene porodice sa Kosova, ukupno njih 19, dobilo je svoje nove domove u našem gradu, kao i jedna domicilna porodica. Danas je svoj krov nad glavom dobila 21. porodica i mi ćemo i dalje pomogati romskom stanovništvu.

Vrednost ovog montažnog objekta je oko 1,5 miliona dinara, a po rečima gradonačelnika, značajnu pomoć u izgradnji ove kuće pružili su Vodovod i kanalizacija, Elektromorava, Direkcija za izgradnju grada Požarevca i druge ustanove. U narednom periodu je planirana izgradnja još montažnih kuća, a najvaljeno je i otvaranje četiri nove kuće u naselju Zabela za socijalno ugrožene porodice.

Zamenica gradonačelnika Vukica Vasić izrazila je zadovoljstvo povodom stambenog zbrinjavanja ove romske porodice, ali je istakla da se na ovom polju mora još puno učiniti da bi se došlo do željenog cilja:

– Nadam se da će njihov život danas dobiti na kvalitetu useljavanjem u ovu kuću i da će se uključiti u sistem zapošljavanja i obrazovanja. Naravno, kao lokalna zajednica, potrudićemo se da razbijemo predrasude koji postoje o Romima i omogućiti im lakši život u ovom kraju. Želimo da im pomognemo, da im omogućimo podjednake šanse u obrazovanju i životu. Ekonomska kriza još dodatno otežava njihov položaj, stepen siromaštva je tako postao još izraženiji i na nama je da im pomognemo koliko god možemo.

Rukovodstvo grada Požarevca je zatim obišlo prostor nekadašnjeg „karton naselja“, koje sada ne predstavlja više zapušten i nehigijenski prostor, pošto je uklonjen sav otpad.

Predsednik Skupštine grada Požarevca Miomir Ilić najavio je da će se na ovom prostoru u budućnosti nalaziti savremeno naselje, uređeno po svom urbanističkim propisima:

– Na ovom prostoru je građevinskim planom predviđen objekat za kolektivno stanovanje, za višespratnice i individualne porodične kuće. Kada prostor bude u potpunosti očišćen, grad Požarevac moći će, putem planskih dokumenata da napravi jedan poziv za sva zainteresovana lica, kako za višespratnice, tako i individualne stambene objekte, tako da bi zajedničkom snagama stvorili uslove za rešavanje stambenog pitanja za sve one ljude koji još uvek nemaju svoj dom. Kompletna lokacija je opremljena u potpunosti, ovuda prolazi sva neophodna infrastruktura i nadam se da ćemo veoma brzo da aktiviramo ovu lokaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari