Kroz Kragujevac protiče izuzetno zagađena Lepenica 1Foto: Grad Kragujevac

Rezultati projekta „Ima li života u Lepenici“ Udruženja za promociju i ekološki marketing prirodnih vrednosti EKOMAR, predstavljeni su na Prirodno matematičkom fakultetu.

Istraživanje je pokazalo da od izvorišta do ušća Lepenice, što znači od Grošnice do Lapova, reka prolazi kroz naselja u kojima postoji veliki broj zagađivača.

U Lepenicu se direktno ulivaju otpadne vode različitih fabrika, domaćinstava, na obalama i u samoj reci, vidljive su divlje deponije.

„Naši podaci su pokazali da je reka Lepenica, samo u prvom delu svog vodotoka dobrog kvaliteta, druge klase, i tu smo pronašli interesantne vrste makrobeskičmenjaka i algi, između ostalog, vrstu rečnog raka Astacus astacus, koja se nalazi na listi strogo zaštićenih vrsta“, kaže prof. dr Snežana Simić, rukovodilac projekta i predsednica Udruženja Ekomar.

Na mestu gde reka ulazi u naselja i prolazi kroz grad, zbog prisustva zagađujućih materija toksičnog neorganskog i organskog porekla dolazi do degradacije biodiverziteta.

„Opstaju samo vrste koje su indikatori izuzetno zagađene vode. Naši podaci o kvalitetu vode koji su definisani prema najnovijoj zakonskoj regulativi pokazuju da od Grošnice do Lapova, status reke Lepenice je pete klase, odnosno da je Lepenica jako zagađena reka“, istakla je prof. dr Snežana Simić.

Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, istakao je da reka Lepenica, kao i druge reke i potoci koje protiču kroz naš grad, predstavljaju naše prirodno blago.

„Nažalost, uvek postoje problemi i neodgovorni pojedinci i kompanije koje zloupotrebljavaju naše reke“, kaže Nikezić.

Pre mnogo godina, dok je još postojala i radila Fabrika automobila Zastava, Kragujevčani su pričali da po vodi u Lepenici tačno znaju u kojoj je boji tog dana rađena nova serija automobila.

Cilj projekta „Ima li života u Lepenici“ je izrada sveobuhvatnog istraživanja ekološkog statusa reke Lepenice.

Izložba fotografija nastalih tokom realizacije ovog projekta postavljena je u Akvarijumu PMF-a.

Projekt „Ima li života u Lepenici“ finansijski je podržao grad Kragujevac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari