Bogojavljenski krst iz Savskog jezera, gde je morao da se razbija led, izvadio je kao i prošle godine pripadnik Žandarmerije Marko Tomašević, a iz Dunava u Zemunu Igor Cicović.

U trci na Dunavu učestvovalo je 79 plivača, a na Savskom jezeru 39, među kojima je bila i petnaestogodišnja Bojana Dedi. Za krst su se nadmetali i gosti iz Republike Srpske i Crne Gore. U počasnom plivanju učestvovali su 76-godišnji Aleksandar Daničićkao najstariji, a kao najmlađi nastupili su sestra i brat Aleksandra (7) i Momir (9) Radulović.

Pripadnik Žandarmerije Saša Simićpobedio je u Nišu. Do Časnog krsta u Nišavi, čija je temperatura iznosila samo tri stepena, plivalo je 20 takmičara, među kojima i jedna žena, Biljana Davidović. Stevan Krnić(20) iz Kikinde, student medicinskog fakulteta, pobednik je tradicionalnog plivanja u jezeru u Šumaricama. On je pobedio u konkurenciji 26 takmičara, preplivavši simbolična 33 metra za dvadesetak sekundi. U Savi kod Šapca plivalo je čak 40 takmičara, među njima i gosti iz Makedonije, Hrvatske i Slovenije. Sava Isakoski (25) iz Šapca bio je prvi, čime je potvrdio prošlogodišnji trijumf. Najstariji učesnik trke je bio Jože Tanko iz Celja (1946), a najmlađi Ognjen i Marko Petković, (19) iz Šapca. Po prvi put je i u Užicu odrzano plivanje za Bogojavljenski krst. Od 12 takmičara najbrži je bio Ninoslav Andrić učenik srednje Ekonomske skole iz Užica.

Umalo tragedija na Volgi

Moskva – Uprkos temperaturi od 30 stepeni Celzijusovih ispod nule, hiljade žitelja sibirske Jakutije juče su se po tradiciji potopili u reci Leni u otvoru na ledu u obliku krsta. Međutim, u gradu Tveru, 24 plivača je propalo u bogojavljenskoj noći pod led reke Volge. Posle ponoći kod otvora u ledu okupilo se oko 1.000 ljudi, ali led nije izdržao. Dežurni spasioci i pripadnici policije spasli su i evakuisali one koji su propali u ledenu vodu. U bogojavljenskom kupanju na 15 mesta u glavnom gradu Rusije učestvovalo je više od 27.000 ljudi, saopštila je gradska policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari