Kroz program "Obnova" do najmodernije škole 1

Već nekoliko godina učenici i profesori majdanpečkog srednjoškolskog centra su podstanari, jer su zbog havarije u školskoj zgradi u februaru 2012. godine, kada su popucali skoro svi radijatori i sistem grejanja trajno isključen, preseljeni u ovdašnju osnovnu školu.

Na sreću oko 400 đaka Tehničke škole i Gimnazije u Majdanpeku iduće školske godine vratiće se u svoju školu. U međuvremenu biće završeni radovi na investicionom održavanju srednjoškolskog centra koji su ugovoreni pre par dana i povereni grupi ponuđača koju predvodi W. D. Concord West d.o.o iz Beograda.

Naime, nedavno je opština Majdanpek sprovela javnu nabavku za izvođenje radova na investicionom održavanju, budući da je na konkursu Kancelarije za upravljanja javnim ulaganjima Vlade Srbije kroz program „Obnova“ dobijeno zeleno svetlo za radove na investicionom održavanju srednjoškolskog centra, gde je predračunska vrednost radova 119 miliona dinara. Radovi podrazumevaju kompletnu rehabilitaciju sistema grejanja i uvođenje novih ekoloških energenata poput čvrste biomase, ali i zamenu krova, nabavku i instalaciju opreme za dojavu požara, kablovski sistem i video-nadzor, zamenu sanitarnih uređaja, zamenu fasade i molerske radove, zamenu pločica i podova.

– Srednjoškolski centar u Majdanpeku je površine preko četiri hiljade kvadratnih metara, ima 17 kabineta i fiskulturnu salu. Nakon završetka predviđenih radova imaćemo jednu od najsavremenijih škola u kojoj ćemo imati bolje uslove za rad i nastava će biti kabinetskog tipa. Lepo je što ćemo se vratiti u svoju školu, kaže za Danas direktor Tehničke škole Majdanpek Dragoslav Janković, pozdravljajući aktivnosti lokalne samouprave vezane za sređivanje ovog obrazovnog objekta.

Profesori majdanpečke Tehničke škole i sami daju doprinos stvaranju što boljih uslova za odvijanje nastave. Prošle godine su se naime odrekli svojih honorara sa ispita za vanredne učenike i tim novcem kupili devet računara za nastavu ekonomske grupe predmeta. Ove godine ponovili su akciju i sa oko 250.000 dinara opremili mašinsku radionicu.

Osim opremanja mašinske radionice u kojoj se odvija praktična nastava, ovim sredstvima nabavljena je i interaktivna elektronska tabla, prva takve vrste u obrazovnim ustanovama majdanpečke opštine.

– Elektronska tabla je poslednja reč tehnike, prilagodljiva je za sve predmete, a u nastavi ćemo koristiti i mozaBook aplikaciju za koju smo platili jednogodišnju licencu. Reč je o obrazovnom prezentacionom softveru koji se koristi na interaktivnoj tabli, te će profesori naše škole moći zahvaljujući ovoj platformi da proširuju obrazovne alate višenamenskim ilustracijama, animacijama i mogućnostima za kreativne prezentacije u nastavi, što će biti pomoć u lakšoj obradi gradiva. S obzirom da, iako po zakonu nije obavezna, lokalna samouprava obezbeđuje prevoz za srednjoškolce, mi smo odlučili da na ovaj način njih oslobodimo obaveze nabavke nastavnih sredstava i učila potrebnih za nastavu, objašnjava direktor Janković.

U Tehničkoj školi Majdanpek kao područja rada zastupljeni su mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika, trgovina, ugostiteljstvo i turizam, dok je Gimnazija opšteg tipa.

Honorari profesora za radionicu

– I ove školske godine smo, kao i prošle, odlučili da prihodima koje škola ostvaruje od vanrednih učenika dodamo svoje skromne honorare kako bi, u tom zbiru, dobili ozbiljna sredstva uz pomoć kojih smo ovaj put opremili mašinsku radionicu. Situacija jeste teška, ali je i nama teško da izvodimo nastavu bez osnovnih sredstava, tako da mi ovaj čin ipak doživljavamo kao jednu vrstu olakšanja, kaže profesor mašinske grupe predmeta Dejan Zlatić.

Majdanpek Danas: Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Majdanpek

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari