Kroz Vojnu bolnicu u Nišu godišnje prođe 200 hiljada pacijenata, ali još uvek nije moguće lečenje civila o trošku države 1Foto: V. Torović

Kroz Vojnu bolnicu u Nišu godišnje prođe oko 200 hiljada pacijenata, kazao je upravnik Vojne bolnice pukovnik dr Veljko Milić i najavio nova ulaganja u niško vojno zdravstvo.

U Vojnoj bolnici još uvek ne mogu da se leče civilni pacijenti o trošku Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, sa kojim se “očekuje zaključenje ugovora sa koji bi to omogućio”.

„Pošto je broj hospitalizovanih pacijenata manji od naših kapaciteta, Republičkom fondu nudimo određeni broj postelja, što je značajno za građane Niša i okoline”, rekao je dr Milić.

Dr Milić je kazao da je saradnja sa niškim civilnim zdravstvom- Univerzitetskim kliničkim centrom Niš i Domom zdravlja “odlična”.
„U Vojnoj bolnici se, uz pomoć Ministarstva odbrane i Uprave za vojno zdravstvo, završava nabavka nekoliko sanitetskih vozila i ultrazvučnih aparata, a zanavlja se i kompletna aparatura u ginekološkom kabinetu i na ortopediji“, kazao je on.

Najavio je i ulaganje u bolničku infrastrukturu, odnosno uređenje enterijera i eksterijera.

Vojna bolnica u Nišu postoji 145 godina i deo je Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane, čija je osnovna delatnost sanitetsko zbrinjavanje povređenih i obolelih na sekundarnom i delom tercijarnom nivou.

U njoj se o trošku države leče anktivna i penzionisana vojna lica, vojnici po ugovoru i na odsluženju vojnog roka, kadeti vojnih akademija i osobe koje imaju stečeno pravo za lečenje u vojnozdravstvenim ustanovama.

Sve češće se u delu stručne javnosti može čuti mišljenje da kompleks Vojne bolnice treba da postane Opšta bolnica, odnosno zdravstvena ustanova sekundarnog tipa, koju Niš nema.

U ovom gradu postoje samo ustanove primarnog i tercijarnog nivoa, Dom zdravlja i UKC.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari