Nešto slično onome što se dogodilo prošle godine prilikom imenovanja direktora Ekonomske škole u Čačku, kada je Ministarstvo prosvete i sporta odbilo da potvrdi imenovanje Vladana Nicovića za direktora ove škole bez obzira na odluku Školskog odbora i Nastavničkog veća, da bi nešto kasnije posle burnih reakcija javnosti i sindikata Nicović ipak bio imenovan, događa se ovih dana i u Gornjem Milanovcu.

Nešto slično onome što se dogodilo prošle godine prilikom imenovanja direktora Ekonomske škole u Čačku, kada je Ministarstvo prosvete i sporta odbilo da potvrdi imenovanje Vladana Nicovića za direktora ove škole bez obzira na odluku Školskog odbora i Nastavničkog veća, da bi nešto kasnije posle burnih reakcija javnosti i sindikata Nicović ipak bio imenovan, događa se ovih dana i u Gornjem Milanovcu. Uprkos jednoglasnim odlukama Školskog odbora i Nastavničkog veća Gimnazije u Gornjem Milanovcu da se na funkciju direktora imenuje profesor Aleksa Gagić, Ministarstvo je odbilo da verifikuje imenovanje uz obrazloženje da bi ono ugrozilo funkcionisanje ove srednje škole. Ovakva odluka inicirala je oštre reakcije ne samo profesora, nastavnog osoblja i učenika gornjomilanovačke Gimnazije, već i predsednika opštine Dražimira Marušića i najbrojnije odborničke grupe u lokalnom parlamentu „Pokret za opštinu Gornji Milanovac“.
– Neprihvatljivo je da Ministarstvo na najgrublji način krši volju građana, Školskog odbora i Nastavničkog veća koji su posle konkursa za izbor direktora Gimnazije u Gornjem Milanovcu profesoru Gagiću ukazali apsolutnu podršku. Odluka Ministarstva koja je usledila pošto su istekli svi rokovi i obrazloženja da bi imenovanje ovog profesora ugrozilo i u pitanje dovelo nesmetano delovanje ove ustanove, najblaže rečeno je neprimerena kada se u obzir uzme poverenje koje profesor Gagić uživa u kolektivu i među učenicima. Ovo je politička odluka ministra koji je za svog pomoćnika imao profesora koji se nalazi u pritvoru zbog afere na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, a za koga je izjavio da je odličan saradnik. Njegov drugi saradnik je Bogoljub Lazarević koji potiče iz ovog kraja, a koji je po našoj oceni kreator političkih zamešateljstava u prosveti. Samo po sebi nameće se pitanje kome smeta imenovanje profesora Gagića koji nije član nijedne stranke, a u prosveti radi više od tri decenije – postavio je otvoreno pitanje ministru prosvete na konferenciji za novinare predsednik opštine Gornji Milanovac Dražimir Marušić, koji smatra da je u pozadini celog slučaja politička situacija u opštini, u kojoj i posle vanrednih lokalnih izbora vlada svojevrsno dvovlašće i otvoren politički sukob između njega na jednoj i koalicije koju predvodi lokalni DSS na drugoj strani.
Optužbe na račun Lazarevića Marušić potkrepljuje podatkom da se nešto slično dogodilo i prošle godine kada je za direktora Predškolske ustanove imenovana Gorica Tepšić, koja je posle imenovanja smenjena po nalogu Bogoljuba Lazarevića. Ministarstvo je takođe svojevremeno odbilo da da saglasnost na imenovanje Srđana Ivanovića za direktora OŠ Sveti Sava uz obrazloženje da je krivično gonjen i osuđen, da bi uz Lazarevićevo angažovanje, kako tvrdi Marušić, ovo imenovanje nešto kasnije ipak bilo potvrđeno.
Osim negativnih reakcija predsednika opštine i najjače odborničke grupe u opštinskoj skupštini, odluka Ministarstva inicirala je i najavu učenika gornjomilanovačke Gimnazije da će bojkotovati nastavu ukoliko Ministarstvo ne poništi odluku i na funkciju direktora imenuje profesora Gagića, dok na drugoj strani predstavnici roditelja tvrde da Ministarstvo na ovakav način podriva sve vrednosti obrazovnog sitema u kome nema mesta za politiku.
Za vršioca dužnosti direktora Gimnazije u Gornjem Milanovcu imenovan je po drugi put profesor Miodrag Ivanović, koji je lokalnim medijima izjavio da se odlučio da prihvati ovu funkciju, mada nije učestvovao na konkursu, kako bi se osujetila namera da se za v.d. direktora imenuje neko sa strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari