U Ergeli „Ljubičevo“ u Požarevcu održana jedinstvena manifestacija u zemlji, krštavanje ždrebadi, četvrta po redu. Posle kulturno-umetničkog programa na platou ispred upravne zgrade, uz običajno odsecanje pramena grive, kršteno je pet dvogodih grla, koja će uskoro početi sa nadmetanjem na domaćim konjičkim trkama.

Imena za koja su se njihovi kumovi opredelili bila su: Esteban, Areta, Goku, Madmazel Srbija i Kopernikus. Među kumovima su bili Ronald de Volt, predsednik Međunarodne konjičke federacije, Vukica Vasić, zamenica gradonačelnika Požarevca, Miomir Ilić, predsednik Skupštine grada, Milan Petrović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i Novica radivojević, vlasnik presuzeća „MR“.

Prvo krštavanje ždrebadi u ergeli „Ljubičevo“ organizovano je 12. maja 2006. godine, kada su četiri grla od svojih kumova dobila imena Kalisto, Temporal, Gral i Katarina Velika. Ime prvom grlu dala je Skupština opštine Požarevac, u čije ime je krštenje obavio izaslanik ambasadora Ruske Federacije, Vladimir IličSentrucki. Pretprošle godine dvogoda grla dobila su imena Nadežda Ljubičevska, Etna Fokus, Esperans In i Kralj, dok su se prošle godine kumovi odlučili za imena: Erihton, Tomi King, Big Bul, Kumulus Blek, Nikeja i Gosa Kometa.

Naredna svečanost u požarevačkoj ergeli održaće se u maju mesecu, kada će biti obeležena njena slava, Sveti Nikolaj čudotvorac, koja je bila porodična slava kneza Miloša Obrenovića. Nakon višedecenijske pauze, ova slava po prvi put je obeležena prošle godine, kada je rezanju slavskog kolača prisustvovao i Predrag Jakovljević, potomak kneza Miloša. Ergelu „Ljubičevo“ osnovao je 1853. godine knez Miloš Obrenović, na imanju „Morava“, koje je sedam godina kasnije poklonio državi. Njegov sin Mihajlo kasnije je ovom imanju dao ime „Ljubičevo“, po svojoj majci, kneginji Ljubici.

Pastuv Farkad

Nakon višegodišnje krize, ergela „Ljubičevo“ uspela je da se oporavi, o čemu svedoče i rasni pastuvi u njenim štalama. Najčuveniji je pastuv Farkad, koga je na poklon dobio dr Tigran Vilotijević, u jesen 2003. godine, od šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hamdana bin Rashida al Maktouma. Ovaj pastuv se od 2006. nalazi u „Ljubičevu“, kao plod saradnje njegovog vlasnika i rukovodstva ergele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari