Širom Federacije Bosne i Hercegovine i juče su održani protesti građana, a skup u Sarajevu počeo je prikupljanjem „donacija“ za političare. U Tuzli, Bugojnu, Mostaru i drugim gradovima održani su „plenumi građana“, na kojima su definisani zahtevi i predati vlastima.


Građani su poručili da neće odustati od zahteva za ostavke, i drugih zahteva za bolji i pravedniji društveno-ekonomski sistem. U Sarajevu je protest i juče počeo u 12 sati pred zgradom Predsedništva BiH, tako što su građani između sebe počeli da prikupljaju „donacije“ za političare.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo „Kruh revolucija“, „Bando, ostavke“ i „Nismo ratovali da bi nam vi krali pare“. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo upozorili su građane da ne smeju blokirati ulice, a demonstranti su pozvali policajce da im se pridruže jer status policije nije bolji od statusa radnika u BiH.

Nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun rekao je da Evropska unija mora mnogo više da pomogne BiH u izgradnji funkcionalne države. U intervjuu za Si-En-En Ešdaun je rekao da su pripadnici svih naroda u BiH „ustali protiv korumpiranih političara“. „Evropska unija mora da učini mnogo više da pomogne BiH da izgradi funkcionalnu državu koja bi mogla služiti svim građanima“, kazao je Ešdaun. Osvrćući se i na Dejtonski mirovni sporazum, Ešdaun je rekao da je to bilo idealno rešenje da se postigne mir u zemlji 1995. godine. Ipak, napominje kako je Dejtonski sporazum bio „pogrešna osnova da se izgradi održiva zemlja“. „U ovom momentu građani BiH se žale zbog siromaštva, nedostatka funkcionalnosti države i duboke korupcije među političarima. Ali to bi moglo postati i nešto još gore i tu ubrzo“, rekao je Ešdaun.

Ešdaun je poručio da postoji mogućnost da će neke političke snage posegnuti za podelom zemlje. „Međunarodna zajednica mora odmah delovati. Ako sada nešto ne učine, bojim se razvoja situacije gde će zavladati secesionizam koji bi mogao postati nezaustavljiv, posebno uoči izbora“, rekao je Ešdaun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari