"To što vazduh smrdi ne znači da je zagađen": Lokalna vlast pustila Kruševljane niz vodu 1Foto: Stanislav Milojković (Arhiva)

Kvalitet vazduha u Kruševcu je problematičan od početka maja. Kruševljani se od tada žale na smrad vazduha, a na poslednjoj sednici Skupštine Opštine odbornici vlasti su izjavili da podaci monitoringa kvaliteta vazduha pokazuju da je u Kruševcu vazduh čist ili umereno zagađen. Odbornica Pokreta slobodnih građana Ksenija Bradić Veljović za Danas kaže da je ovo potvrda da su lokalne vlasti „pustile Kruševljane niz vodu“.

Ksenija Bradić Veljović navodi da su oni zaokružili svoju četvoromesečnu borbu, zato što su juče imali sednicu Skupštine, sedmu po redu, gde su od gradonačelnika Kruševca Ivana Manojlovića dobili rezultate novih merenja materija disulfida i vodonik sulfida, pri čemu je gradonačelnik ukazao da je sa vazduhom sve u redu.

„Zvanično sve je okej, on je to tako trijumfalno objavio, s obzirom da su to odradili pod pritiskom javnosti, zbog mojih istupanja na sednicama i dopisima koje sam im slala. Nakon toga su kontaktirali Zavod za javno zdravlje, pa su im oni naložili šta treba da se meri, raspisali su tender i angažovali preduzeće Aerolab koje je izvršilo sva merenja“, objašnjava Bradić Veljović.

Početkom maja se dogodio prvi incident sa velikim smradom u vazduhu, koji je po svedočenjima građana užasno pekao oči, nos i grlo. Naša sagovornica ukazuje da je u tom trenutku vladala opšta panika među ljudima na društvenim mrežama.

„Jedna sugrađanka je rekla da je smrad bio toliko jak da je očekivala da će čuti sirene. Onda su oni posle prvih reakcija rekli da je prema dosadašnjim merenjima sve okej. Međutim, jedan dopis iz Gradske uprave od jedne inspektorke potvrđuje da problem stvara fabrika Bin Komerc. Onda smo na lokalnoj televiziji RTK imali direktora Bin Komerca, koji je svojevremeno bio hapšen zbog korupcije, koji je priznao da se dogodio neki incident u procesu rada, ali da je to gotovo“, kaže Bradić Veljović.

Nakon prvih reakcija je usledilo zatišje, ali se situacija sa vazduhom nedavno ponovila, a kako ukazuje naša sagovornica, reakcije građana su bile gotovo iste kao u maju.

„Praktično imamo zaokruženje jedne priče, gde možemo da zaključimo da nas je lokalna vlast pustila niz vodu“, naglašava Bradić Veljović.

Na jučerašnjoj sednici Skupštine Opštine jedna od tački dnevnog reda bila je plan razvoja Kruševca, nakon koje je ona pisala primedbe i predloge. Međutim, vlasti su u odgovoru njoj naveli da: „To što vazduh smrdi ne znači da je zagađen“.

„To je jedna nelogičnost i bezobraznost, jer toliki smrad koji izaziva gušenje kod ljudi, tek da ne pričam o ljudima koji imaju problema sa plućima i disajnim organima, i to je odgovor meni. Poenta je da negde lažu. Među prvim stvarima, u planskom dokumentu, su stavili da je zagađenost vazduha jedan od glavnih problema, priznaju da vazduh jeste zagađen, a ovamo mi odgovaraju da nije, to je jedna nedoslednost i neozbiljnost. Da nije tragično bilo bi smešno“, ističe Bradić Veljović.

Naša sagovornica kaže da se ponovo smrad oseća iz svih delova grada, a ne samo blizu fabrike Bin Komerc, ali dodaje da to zavisi od više faktora, na primer kako duva vetar i da li je neki deo grada uzvišeniji.

Bradić Veljović navodi da će zajedno sa svim opozicionim odbornicima pokrenuti inicijativu kojom će se obratiti Republičkoj inspekciji.

Podsećamo, početkom maja ove godine Kruševljani su se žalili na smrad vazduha, a sumnjali su da zagađenost proizvodi fabrika Bin Komerc, kao i HI Župa koja je u vlasništvu Bin Komerca.

Tada je Danas kontaktirao direktora fabrike HI Župa Aleksandra Mandića, koji je ove navode odbacio.

Naveo da su ovoj fabrici izvršeni inspekcijski nadzori 25.04. i 08.05.2024. i u HI Župa doo nisu utvrđeni izvori zagađenja vazduha.

Iskoristio je priliku i da nas obavesti da konstantno dolazi do zabune pošto na prostoru nekadašnje HI Župa (površina 36 hektara) danas kroz vlasništvo ili zakup funkcioniše desetak privrednih subjekata, dok HI Župa doo poseduje samo četiri hektara tog nekadašnjeg prostora na kome i vrši delatnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari