Sporni praznik Severne Irske „Dvanaesti“, kada desetine hiljada protestanata paradira preko britanske teritorije, počeo je u noći između ponedeljka i utorka nasiljem i neredima u Belfastu.

Policija je saopštila da je najmanje 22 policajca povređeno tokom uličnih sukoba koji su izbili u ponoć, kada su protestanti zapalili desetine logorskih vatri čime počinje proslava praznika koja decenijama vodi u krvoproliće i razaranje. Desetine hiljada pripadnika „Narandžastog reda“, protestantskog bratstva koje slavi vojnu pobedu nad katolicima u 17. veku, najavilo je učešće na paradi.

Demonstranti su bacali molotovljeve koktele, cigle i kamenje na policiju i oteli i zapalili autobus pokušavši da ga usmere na policijski kordon, ali je udario u ogradu. Policija je ispalila pedesetak gumenih metaka u oblasti Brodvej. U pojedinim delovima Belfasta policija je koristila vodene topove da rastera demonstrante, dok je jedan broj ljudi morao da napusti svoje domove iz bezbednosnih razloga. Oni su se smestili u centru jedne lokalne zajednice.

Policija nije saopštila ima li i koliko žrtava, jer demonstranti u Belfastu, osim ako nisu ozbiljno povređeni, izbegavaju da se jave lekarima da ih policija ne bi našla. Dženifer Meken iz partije Šin fejn, koja je bila nekoliko sati na ulici tokom nereda, smatra da oni koji sprovode nasilje nisu iz te oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari