Vladajuća stranka u Jemenu Opšti narodni kongres negirala je juče navode o pokretanju pregovora sa opozicionim blokom posle odlaska ranjenog predsednika države Alija Abdulaha Saleha u Saudijsku Arabiju na lečenje. Pojedini izvori iz te države su tvrdili da su predstavnici suprotstavljenih strana seli za pregovarački sto kako bi našli način za prevazilaženje krize koja je počela u januaru kada su demonstranti digli glas protiv Salehovog režima.


Provladine trupe su saopštile da se pripremaju da izvedu juriš i oslobode priobalni grad Zindžibar, koji se od pre dve sedmice nalazi pod kontrolom pobunjenika. „Opkoljavamo grad sa svih strana“, rekao je predstavnik jemenske vojske, izvestila je Beta. On je kazao da je najmanje 13 ljudi, od čega trojica vojnika i desetorica pripadnika Al Kaide, poginulo u borbama kod Zindžibara, grada na jugu države. Predstavnici jemenskog ministarstva zdravlja kažu da je u Zindžibaru stanje „katastrofalno“ jer je na ulicama veliki broj leševa koji se raspadaju.

Predsednik Saleh, koji je ranjen u nedavnom napadu na predsedničku palatu u Sani, napustio je juče odeljenje intenzivne nege u bolnici u Rijadu gde je prethodno operisan, javila je državna agencija Saba. On je napustio intenzivnu negu i prebačen je u kraljevski apartman u toj vojnoj bolnici nakon uspešne operacije, dodaje se u izveštaju.

Neimenovani američki zvaničnici u sredu su naveli da su Salehove povrede teže nego što se mislilo, da on ima opekotine na više od 40 odsto površine tela, kao i krvarenje u mozgu. Sa ovakvim razvojem događaja rađaju se sumnje u mogućnost njegovog brzog povratka u Jemen, a vakuum vlasti se produbljuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari