Ksi Đinping, za koga se veruje da će biti novi predsednik Kine od naredne godine, doputovao je juče u Vašington u okviru turneje u SAD na koju dobar deo stručne i političke javnosti gleda kao izuzetno važnu za njegovo političko unapređenje. Zvaničnici u Vašingtonu veruju da će poseta Ksija doprineti smanjenju tenzija u odnosima između dve moćne države.


Društveniji i samouvereniji od aktuelnog predsednika Hu Đintaoa, Ksi je, prema pisanju Vašington posta, na putu da postane novi predsednik Kine, a deo koreografije na tom putu je i ovonedeljna poseta Americi. U intervjuu za Post uoči dolaska u SAD Ksi je istakao da SAD ne bi trebalo da dozvole da nesloga povodom ekonomske i trgovinske politike narušava izuzetno važne odnose dveju zemalja. „Kina ima ogromne koristi od SAD“, kazao je Ksi.

Velika je verovatnoća da će se i Ksi, poput prethodnih kineskih lidera, suprotstaviti zahtevima da obrati veću pažnju na poštovanje ljudskih prava, ocenjuju analitičari u Vašingtonu. Ne isključuje se ni to da će Ksi, aktuelni vicepremijer, ukazati na neprihvatljivo mešanje Zapada u poslove Kine.

Malo ko više sumnja u činjenicu da su SAD i Kina ušle u buran period koji karakterišu tenzije zbog ekonomske politike Kine i, između ostalog, njenih teritorijalnih ambicija u Južnom kineskom moru. Sa svoje strane, Peking je alarmiran pomeranjem američkih vojnih resursa ka Aziji. Sasvim je sigurno da nijedno od ovih pitanja neće biti rešeno tokom Ksijevog boravka u Vašingtonu, koja uključuje današnji sastanak sa Obamom u Beloj kući, posetu Pentagonu i Stejt dipartmentu. Umesto toga, kako navode američki zvaničnici, poseta je prilika da se unaprede odnosi te da se stekne bolji uvid u to kako Ksi radi.

Stručna javnosti i istoričari ističu da je veoma bitno to što je Ksijeva poseta SAD usledila četrdeset godina pošto je predsednik Ričard Nikson posetio Kinu, te što je po rasporedu ostavljeno dosta vremena za razgovore potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, njegovog zvaničnog domaćina, i Ksija koji se vrlo dobro poznaju. Tokom Bajdenove prošlogodišnje posete Kini, dvojica zvaničnika su proveli zajedno gotovo deset sati. „Poseta je investicija u budućnost kinesko-američkih odnosa“, izjavio je novinarima, pred posetu kineskog zvaničnika, Toni Blinken, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Nekoliko američkih i stranih diplomata koji su imali prilike sa njim duže da razgovaraju kažu da su stilske razlike između Ksija i njegovih prethodnika vrlo upadljive. „Očigledno je mnogo ležerniji i u stanju je da obavlja državne poslove, te drži govore bez unapred pripremljenog scenarija“, kaže za Vašington post jedan neimenovani izvor. Poznavaoci prilika ističu da Ksi ima jak uticaj među elitnim krugovima Komunističke partije.

Puritanac

Ksi (58) je sin kineskog komunističkog revolucionarnog generala i ratnog heroja. Opisuju ga kao „radoholičara“, pragmatičnog političara sa reputacijom puritanca, potpuno antikorupcijski nastrojenog. Oženjen je jednom od najpoznatijih kineskih folk pevačica Peng Lijuan. Ksijeva ćerka jedinica je student na Harvardu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari