KTV Zrenjanin: Ministar Ristić da precizira šta traži od televizije 1foto: R.Z./ATAImages

Vlasnik televizije KTV iz Zrenjanina Danijel Radić obavestio je ministra informisanja Dejana Ristića da u ovom trenutku nije u mogućnosti da postupi po zahtevu Mininstarstva i izjasni se o gostovanju Srđana Škora na toj televiziji.

 

Ministarstvo je pre dva dana uputilo dopis televiziji KTV da se izjasni o spornom medijskom sadržaju (intervju s novinarom Srđanom Škorom), navodeći da je Zakonom o javnom informisanju zabranjeno podsticanje diskriminacije, mržnje ili nasilja protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksulane opredeljenosti, rodnog identiteta ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo.

KTV Zrenjanin ističe da je od Ministarstva informisanja primila dva dopisa s različitim zahtevima.

„Dana 8. jula 2024. godine, pre svanuća, konkretno u četri sata i 24 minuta, primili smo vaš dopis pod brojem 00214104 2024 13460 003 001 000 001, u kome od televizije KTV Zrenjanin zahtevate da se u roku od dva dana izjasni o medijskom sadržaju koji je 6. jula 2024. objavljen na određenoj veb stranici. Takođe dana 8. jula 2024. godine, ponovo pre svanuća, konkretno u četri sata i 30 minuta, primili smo još jedan vaš dopis pod (identičnim) brojem 00214104 2024 13460 003 001 000 001, ali s drugačijom sadržinom, u kome zahtevate od nas da se u roku od pet dana, izjasnimo o medijskom sadržaju preciziranom u prethodnom dopisu“, naveo je Radić.

Navedenim dopisima, dodaje se, s različitim sadržajem ali istim delovodnim brojem, doveli ste nas u sumnju u to šta vi i vaše Ministarstvo zahtevate od KTV televizije, kao i u to u kom roku traženo izjašnjenje zahtevate.

„Iz navedenog razloga, bez dodatnog, razumnog objašnjenja i preciznog zahteva, u ovome trenutku nismo u mogućnosti da postupimo po vašem zahtevu“, naglašava se u pismu upućenom ministru Ristiću.

Vlasnik televizije KTV, pozivajući se na Zakon o opštem upravnom postupku, navodi da rok za postupanje ne može biti kraći od 30 dana.

„Na osnovu svega iznetog, zahtevamo da nam pošaljete novi dopis u kome ćete na precizan i razumljiv način navesti kakvo izjašnjenje želite od televizije KTV Zrenjanin, i posebno, zahtevamo da precizno odredite u kom roku je potrebno da se izjasnimo kao i na osnovu kog člana zakona to od nas zahtevate“, naveo je Radić i pozvao ministra Ristića da bude gost u nekoj od emisija KTV Zrenjanin.

I Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokrenulo je postupak protiv KTV Zrenjanin zbog izjava novinara Srđana Škora o Danilu Vučiću, sinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Odluka o pokretanju postupka doneta je po službenoj dužnosti, na vanrednoj sednici, potvrdio je za Cenzolovku zamenik predsednice Saveta REM-a Milorad Vukašinović.

REM ima zakonski rok od osam dana da obavesti KTV o postupku i od njenog predstavnika traži izjašnjavanje.

Srđan Škoro je 25. juna u emisiji KTV rekao da bi Danilo Vučić, kako bi dao doprinos Srbiji, trebalo o svom trošku i bez obezbeđenja da ode u Majdanpek i na Kosovo i Metohijiu, ali i u rudnik litijuma da bi pokazao da taj metal nije štetan.

Advokatica Udruženja novinara Srbije (UNS) Gordana Konstantinović je kazala da u izjavama Škora nema krivičnog dela, dok je predsednik Nezavisnog udruženja Srbije (NUNS) Željko Bodrožić zatražio od ministra Ristića da prestane s „hajkom“ na KTV Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari