Sjedinjene Američke Države i Kuba juče su zabeležile još jedan korak u otopljavanju odnosa nakon razgovora državnog sekretara SAD Džona Kerija i kubanskog ministra spoljnih poslova Bruna Rodrigeza, koji su došli na dvodnevni Samit dveju Amerika, koji je juče počeo u Panami, javlja Bi-Bi-Si. Keri i Rodrigez su razgovarali iza zatvorenih vrata na sastanku na najvišem nivou između lidera dveju zemalja u poslednjih više od pedeset godina.

„Keri i Rodrigez su vodili poduži i veoma konstruktivan razgovor. Složili su se da su ostvarili napredak i da ćemo raditi na nalaženju rešenja za otvorena pitanja“, rekao je jedan visoki zvaničnik SAD, prenele su agencije.

U međuvremenu, Stejt department navodno je dao predlog da se Kuba skine s liste SAD država-sponzora terorizma, što bi, kako se ocenjuje, moglo da prokrči put ka obnovi diplomatskih odnosa između dve države i ponovnom otvaranju ambasada. U prilog otopljavanju odnosa između Havane i Vašingtona ide i najavljeni sastanak američkog i kubanskog predsednika Baraka Obame i Raula Kastra na marginama Samita. Oni će simbolično lomiti pogaču na večeri, koja će biti priređena u kompleksu ruina iz doba španskih konkvistadora.

Poslednji susret na visokom nivou između predstavnika dve zemlje zabeležen je revolucionarne 1959. godine, kada su se sastali Fidel Kastro i tadašnji potpredsednik SAD Ričard Nikson. Diplomatske tenzije između Havane i Vašingtona nastale su dve godine kasnije, a Obama je prošle godine najavio „novo poglavlje“ u njihovim odnosima. Američki lider je tada takođe najavio promenu statusa Kube. Iako Obama odbija da otkrije detalje analize koja treba da dovede do uklanjanja Kube sa američke liste država-terorista, senator Ben Kardin, vodeći član Komiteta za spoljne poslove Senata SAD, rekao je da je Stejt department za to dao preporuku. Ta inicijativa je „rezultat višemesečne tehničke analize“, a ako bude realizovana, to će biti „važan korak u okviru naših napora za uspostavljanje plodonosnijih odnosa s Kubom“, rekao je Kardin.

Kuba je jedna od četiri zemlje koja je još uvek na američkoj listi zemalja koje su optužene da pružaju podršku globalnom terorizmu. Ostale zemlje su Iran, Sudan i Sirija. Kuba je na toj listi od 1982. kada je bila optužena da je pružila utočište za baskijske separatiste ekstremističke organizacije ETA i pobunjenike kolumbijskog Farka. Uklanjanje Kube s liste moglo bi da rezultira ublažavanjem zabrane pristupa Kubi zajmovima i finansijskoj pomoći.

Ako Obama odluči da prihvati preporuku Stejt departmenta, republikanski Kongres će imati 45 dana da tu odluku preinači. Zbog politike prema Kubi lider SAD se suočava s kritikama kod kuće, kao na primer od Amerikanca kubanskog porekla Teda Kruza, mogućeg predsedničkog kandidata republikanaca. Obama, međutim, svoju politiku podupire argumentom da SAD ne žele da budu zarobljene prošlošću. „Ne želimo da budemo zarobljeni prošlošću. Ako nešto ne funkcioniše 50 godina, ne treba nastaviti istu praksu. Treba pokušati nešto novo“, rekao je jednom prilikom Obama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari