Prvi put posle 50 godina Kubanci mogu da putuju u inostranstvo pošto je juče stupio na snagu zakon koji je predložio predsednik Raul Kastro.

Prvi put od šezdesetih godina prošlog veka, svaki Kubanac stariji od 18 godina može da putuje u inostranstvo ako ima pasoš. Maloletnici mogu da putuju ako dobiju dozvolu roditelja ili staratelja. Zakon će biti olakšati veze sa oko dva miliona Kubanaca koji žive mahom u SAD, a daće i nove mogućnosti sportistima i drugima koji treba da često putuju. Od restrikcija nametnutih 1961. godine, Kubanci koji su želeli da putuju morali su da imaju takozvanu „belu kartu“ i pozivnicu iz inostranstva. Mogli su da ostane van zemlje najduže 11 meseci, inače bi im imovina bila zaplenjena i ne bi imali pravo na povratak.

Do sada su dokumenti za putovanje – pasoši, dozvole za izlazak iz zemlje i vize, koštali do 500 dolara. Prosečna plata na Kubi je 20 dolara. Sada pasoš košta 100 dolara. SAD su juče pozdravile novi kubanski zakon jer je u skladu sa „Univerzalnom deklaracijom (UN) o ljudskim pravima koja omogućava svakome da putuje u bilo koju zemlju i da može da se vrati u svoju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari