Kubanski disident Giljermo Farinjas ovogodišnji je dobitnik najprestižnije evropske nagrade za ljudska prava Saharov, saopštio je juče u Strazburu predsednik Evropskog parlamenta Ježi Busek. Ovaj kubanski disident proveo je 11 i po godina u zatvoru i 23 puta je štrajkovao glađu protiv režima Fidela i Raula Kastra.

Direktor ilegalne agencije Kubanakan pres i član tajnog pokreta Kubanski demokratski savez Giljermo Farinjas (48) treći je kubanski disident koji je dobio ovu prestižnu nagradu nakon Osvalda Paje 2002. i Žena u belom 2005. Evropski parlament dodeljuje nagradu Saharov svake godine ličnostima ili organizacijama koje su se istakle u borbi za ljudska prava i unapređenje demokratije i vladavine prava.

Nagrada, koja je ustanovljena 1988, nosi ime po jednom od najpoznatijih bivših sovjetskih disidenata Andreju Saharovu, nuklearnom fizičaru i borcu za ljudska prava, dobitniku Nobelove nagrade za mir 1975. Nagrada se uručuje 15. decembra na svečanosti u Strazburu, na dan kada su UN usvojile Deklaraciju o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Nagrada Saharov iznosi 50.000 evra. Među dobitnicima nagrade su i nekadašnji južnoafrički predsednik Nelson Mandela i bivši generalni sekretar UN Kofi Anan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari