Kuburović: Uskoro novi Zakon o sprečavanju korupcije 1Foto: Ministarstvo pravde

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se danas na, marginama dvodnevne Konferencije „Primena mehanizama prevencije korupcije“, sa ekspertom za korupciju OEBS-a profesorkom Paolom Severino sa kojom je razgovarala o merama koje Srbija preduzima u borbi protiv korupcije.

Uzimajući u obzir da je profesorka Severino svoju prestižnu karijeru ostvarila u Italiji u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije, kao i da je pomenuta konferencija organizovana uz podršku OEBS-a i Ambasade Italije u Srbiji, ministarka Kuburović je istakla da Srbija i Italija imaju intezivnu i blisku saradnju kada je pravosuđe i borba protiv korupcije u pitanju. Ona je navela da su dva ministra pravde Srbije i Italije pre oko dve godine potpisali nove bilateralne ugovore čiji je cilj ubrzanje razmene podataka za krivična dela korupcije i organizovanog kriminala.

Kuburović je podsetila da su srpsko Ministarstvo pravde i italijanska Finansijska policije prošle godine potpisale Memorandum o saradnji, koji predviđa stručnu obuku srpskih tužilaca i policajaca u Italiji, u oblasti borbe protiv korupcije i finansijskog kriminala. Kuburović je dodala da neposredna saradnja postoji i između tužilaštava dve države, koja podrazumeve i zajedničke istražne timove.

Severino je ukazala da su regionalni pristup u i međunarodna ekspertiza od velikog značaja za efikasnu borbu protiv korupcije. Ona je naglasila da je i sama Italija imala velikih problema sa korupcijom, te je jednaku pažnju posvetila uspostavljanju i represivnih i preventivnih mehanizama u borbi protiv korupcije i kriminala.

Severino je pozdravila nedavno usvajanje Zakona o lobiranju u Srbiji, ukazavši da takav zakon u Italiji ne postoji, i da se Srbija može da bude dobar primer, na koji njena država može da se ugleda. Ona je naglasila da borba protiv korupcije mora da se kontinuirano unapređuje i menja u skladu sa promenama u društvu.

Ministarka Kuburović je ukazala da Srbija jednaku pažnju posvećuje i preventivnim i represivnim merama i podsetila da je usvojen set antikoruprivnih mera, koje su državnim organima dale potrebne kapacitete da se bore protiv kriminala i korupcije. Ona je navela da sad postoje specijalizovane sudije i tužioci za borbu protiv korupcije, što je jedan od preduslova da postoji više čvrstih optužnica, a samim tim i više osuđujućih presuda.

Govoreći o preventivnim merama, Kuburović je rekla da će se ukoro u proceduri naći i novi Zakon o sprečavanju korupcije (novi naziv za Zakon Agenciji za borbu protiv korupcije), čiji se tekst nacrta trenutno usaglašava sa preporukama GREKO eksperta. Ona je ukala da će ovaj zakon zajedno sa Zakonom o lobiranju značajno proširiti ovlašćenja i ojačati kapacitete Agencije za borbu protiv korupcije.

Kuburović i Severino su se saglasile da je razmena iskustva i dobrih praksi od velikog značaja za borbu protvi korupcije i kriminala i ocenile da podrša Italije i Srbije jedna drugoj, ne izostaje ni u ovoj oblasti.

Na sastanku je istaknuta i nedvosmislene podrška Italije Srbiji u procesu evrointegracija.

Sastanku su prisustvovali i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, kao i ambasador Italije u Srbiji Nj.E. Karlo Lo Kašo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari