Kuburović: Novim Ustavom do uređene sudijske nezavisnosti

Ostavite komentar


  1. Poštovana g-đo Kuburović,
    Lepo ste Vi to sročili, gotovo da Vam se veruje, da je to korak napred i više koraka ka nezavisnom sudstvu (pravosuđu). Ipak,, okreni-obrni, ispada da su ovim ustavnim promenama sudije zaštićeni, kao „beli medvedi“. Ovakvim ustavnim promenama koje ste naveli, varovatno je sudstvo (pravosuđe) nezavisnije od aktuelne vlasti (Skupštine, Vlade, predsednika Republike, političkih partija,,,). To se odnosi na RE-izbor sudija (napredovane…). Ali, šta se događa prilikom prvog izbora sudija (partijska pripadnost i lojalnost, nepotizam, kupovina odluka o izboru, korumpiranje komisija za izbor i imenovanje…?. I tako dalje i tome slično, čaga je u ovom društvu vazda bilo, ima ga i biće ga. A da ne govorimo o uiticaju svih navedenih faktora na sudske odluke po tzv. „sudijskom uverenju“. Dakle, ni reči o eventualnim ukidanjem sudijske funkccije (zvanja i položaja) za one sudije koji se ogreše o pravdu, bilo kojeg nivoa, od sitnih krađa, do teških zločina. Posebna je priča o sprezi policije, tužilaca, advokata i sudskih veštaka (naročito onih „po službenoj dužnosti“). Toga se, izgleda, ustavne promene ne dotiču, a toga u Srbiji ima napretek. Ako mi garantujete apsolutnu fizičku bezbenost
    navešću Vam brojne primere. Srdačni pozdravi
    Đorđije Uskoković, sociolog i novinar (iz penzije)

  2. Sumnjiva mi je sprega tuženog i advokata sa građevinskim veštakom a zatim advokata i sudije, jer kako shvatiti presudu kojom se iz bračne zajednice od 15 godina i nasilnog ubistva (nepoznatih počinilaca) istoj presuđuje daska za razvlačenje testa.
    Takva sudska lakrdija je potvrđena, verovatno nekom spregom, od strane Apelacionog suda.
    Sudski proces od oko 20 godina dobio epilog suprotan svim činjeničnim dokazima, pa i izjavama tuženog u nizu suprotstavljenih iskaza.
    Eto – šta reći kada se tužiocima svi dokazi sa namerom previde.
    Može presuda da posluži kao primer presuđene lakrdije.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.