Ministar prosvete u Vladi Republike Srbije dr Žarko Obradović otvorio je u sredu u Domu učenika na Tulbi Upravnu zgradu sa objektom za smeštaj i učenje pri Poljoprivrednoj školi ‘’ Sonja Marinković’’ u Požarevcu.

Vrednost ove investicije Ministarstva prosvete- sektora za učenički i studentski standard iznosi osam miliona dinara, a objekat je izgradilo privatno građevinsko preduzeće „Jović gradnja“. Nova upravna zgrada omogućiće bolje uslove za rad stručnih službi Doma, a učenici su ovim dobili dodatni nov prostor za učenje i vannastavne aktivnosti.

Pored mnogobrojnih gostiju iz javnog, kulturnog i političkog života, svečanom otvaranju prisustvovali su i načelnik Braničevskog okruga Goran Petrović, gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, predsednik gradske Skupštine Miomir Ilić, narodni poslanik i član odbora za obrazovanje Miletić Mihajlović, pomoćnik ministra prosvete za učenički i studentski standard Zoran Tirnanić, državni sekretar za sport Slaviša Zlatanović i sekretar Košarkaškog saveza Srbije Predrag Bojić.

Prisutnima se prvo obratio direktor Poljoprivredne škole i doma učenika „Sonja Marinković“, Vidoje Vukašinović, koji je upoznao prisutne sa istorijatom i radom doma učenika. Gradonačelnik Miodrag Milosavljević je istakao značaj postojanja ovakvih institucija u okviru prosvetnog sistema te posebno naznačio povezanost prosvete i sporta. U domu se trenutno nalazi prva smena mladih košarkaša, a to je već trinaesta godina za redom od kako pod pokroviteljstvom Košarkaškog saveza Srbije radi razvojno trenažni centar na Tulbi. Obradović je posle kraćeg obraćanja prisutnima otvorio novi objekat, a zatim je održana konferencija za štampu. Generalni sekretar KSS-a Predrag Bojić je istakao da je kruna rada za mlade košarkaše u Požarevcu, gde preko stotinu mališana započinje svoju sportsku karijeru. On je nastavio rad svojih prethodnika, koji su 1997. godine započeli sa radom Razvojno trenažnog centra. Bojić je napomenuo i da su kroz ovaj centar prošli i mnogi reprezentativci Srbije kao što su: Radmanović, Krstić, Miličić, Tripković, Tepić, Erceg, Aleksandrov i drugi. Ovde je, kako je naglasio Predrag Bojić, divan spoj znanja i sporta, a to je naša budućnost.

Rukovodilac RTC-a od pre nekoliko godina je Gordan Todorović, koji je na konferenciji istakao da ovaj kamp radi već trinaestu godinu sa ciljem otkrivanja talentovane dece, koji uče osnovne košarkaške korake, a mnogi od njih prodju kroz mlađe selekcije reprezentacije, a igrači godišta 1988. su već uveliko članovi seniorske reprezentacije. Kamp ove godine radi u četiri smene (tri smene dečaka i jedna devojčica). Takođe, Todorović je istakao dobru saradnju sa Poljoprivrednom školom, i da se svake godine radi na poboljšanju uslova u domu.

Nova upravna zgrada omogućiće bolje uslove za rad stručnih službi doma, a učenici su takodje dobili nov prostor za učenje i vannastavne aktivnosti. Ovaj događaj je svojim nastupom upotpunio Etno sastav Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca.

Graditi ličnost i duh kolektiva

Ministar prosvete Žarko Obradović je između ostalog rekao: „Naše buduće zvezde košarke su gosti ove prosvetne kuće i mi moramo da im pomognemo. Mnogo mladih ljudi prolazi ovde, uče se i pravilima ponašanja . Ovo je dobar primer mladima da se posvete sportu, a prva dimenzija je u tome da se izgradi ličnost i duh kolektiviteta, kao i sistem vrednosti koji se poštuje. Pored sportista trebalo bi da i mladi naučnici budu sistem vrednosti jer su to naši ambasadori. Meni je drgo što sam u ovoj školi, koja je jedna od najstarijih u Srbiji, gde se obavlja kompletan ciklus obrazovanja i mi moramo da ulažemo u budućnost dece. U Srbiji ima oko 905 hiljada učenika i društvo u celini mora da se bori da nema ni primisli o nasilju u školama i da se poštuje sistem vrednosti i da nam u prvom planu budu mladi naučnici, muzičari , sportisti..“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari