Novi objekat dječjeg vrtića „Dušo Basekić“ u Bijelom Polju po uslovima i arhitekturi nimalo ne zaostaje za sličnim objektima na kugli zemaljskoj. Tu je funkcionalnost. Tu je uslovnost. Savremenost. I umjetnost. A trebalo je, kaže glavni projektant prof. dr Rifat Alihodžić, dati ovom projektu crtu savremenosti vremena u kojem je građen, prilagoditi ga dječjoj psihi i napraviti ga da bude prepoznatljiv spolja i iznutra.

I uspjelo se u tome: Objekat duginih boja sada krasi Bijelo Polje. I sve se lijepo uklopilo u bjelopoljski ambijent.

– Objekat je prilagođen kontinuitetu građenja u Bijelom Polju. S tim što smo uvijek imali na umu da se radi o dječjoj ustanovi. Znamo da djeca kad tek kreću u vrtić nerado odlaze tamo. Mi smo htjeli da napravimo nešto privlačno za djecu, gdje će ona voljeti da odu, kaže dr Alihodžić.

Tanka granica između umjetnosti i arhitekture su karakteristika objekata čiji je autor dr Alihodžić. Tako je bilo i u ovom slučaju.

– Arhitektura je umjetnost i po tome se ona razlikuje od pukog čina građenja. Može se napraviti objekat koji ima svoje funkcionalne i tehničke karakteristike sa stanovišta zaštite od klimatskih uslova, ali ako mu daš umjetničku kategoriju tek je onda to prava arhitektura, kaže dr Alihodžić.

Ovaj velelepni objekat u Bijelom Polju svečano su 26. septembra otvorili predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, u prisustvu predstavnika Azerbejdžana Sejrana Mirzazadeha, potpredsjednika crnogorske Vlade Rafeta Husovića, ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića i drugih gostiju.

Izgradnja ovog vrtića koštala je oko dva miliona evra, koje je obezbijedila Vlada Azerbejdžana. Predstavnik ove države Sejran Mirzazadeh je podsjetio na prijateljske odnose Crne Gore i Azerbejdžana i najavio još zajedničkih projekata, a predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić, uz podsjećanje da je potpuna donacija izgradnje ovog vrtića istovremeno i dokaz prijateljstva koje narod, vlada Azerbejdžana i predsjednik ove prijateljske zemlje, osjećaju prema Bijelom Polju i Crnoj Gori.

– Izgradnja ovog zaista lijepog zdanja, odraz je naših najiskrenijih želja da djeca, ulazeći u najsavremeniji objekat ovog tipa u Crnoj Gori, čemu su veoma doprinijeli i avangardan projektant i čini se besprijekoran izvođač radova, uđu u isti takav život, da ih kroz godine i decenije koje su pred njima, prati toplina ovog njihovog budućeg drugog doma i životni sadržaji koji su primjereni najrazvijenijim zemljama Evrope, naglasio je Žurić. On je najavio gradnju još jednog gradskog vrtića na mjestu starog u ulici Lenke Jurišević.

– Vrtić u Ulici Lenke Jurišević ćemo sa Direkcijom za izgradnju Crne Gore započeti za nekoliko dana, kazao je predsjednik Žurić, naglašavajući da nema segmenta društvenog života u kojem Bjelopoljci permanentno ne dokazuju svoju vitalnost i sposobnost, kazao je Žurić. Da je tako, dokaz je „Kuća duginih boja“ koju su dobili bjelopoljski mališani. Kemal Musić

Djeca će imati sve što im je potrebno

Prije 40 godina u Pruškoj je počeo dječji vrtić „Dušo Basekić“ u improvizovanom montažnom objektu, kroz koji je prošlo hiljade djece. Međutim, Bijelo Polje kao važan obrazovni centar na sjeveru Crne Gore sa pet fakultetskih jedinica, tri srednje i 17 osnovnih škola, dobio je i moderan dječji vrtić.

Ovdje, kaže Ida Ćetković direktorica Dječjeg vrtića „Dušo Basekić“, djeca će imati sve što im je potrebno za igru, za razigranu maštu, za njihovo znanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari