Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević uručio je ključeve kuće šestočlanoj porodici Stojaković iz Kraljeva koja je u prošlogodišnjem zemljotresu ostala bez ognjišta. Montažna kuća, površine 80 kvadrata, podignuta je zahvaljujući donaciji grada Požarevca od dva miliona dinara obezbeđenih iz prošlogodišnjeg budžeta i prihoda sa ovogodišnjih Ljubičevskih konjičkih igara.


Zahvaljujući ovoj donaciji, samohrana žiteljka Kraljeva Zorica Stojaković i njeno petoro dece, posle skoro godinu dana, dobili su krov nad glavom. Kuća je izgrađena na istoj parceli na kojoj se nalazila stara kuća ove porodice, površine 30 kvadrata, koja je nakon zemljotresa postala neuslovna i rizična za život. – Odmah posle zemljotresa, uputili smo Kraljevu donaciju od milion dinara, a isto toliko i nakon Ljubičevskih konjičkih igara, od prodaje ulaznica. U razgovoru sa gradonačelnikom Kraljeva Ljubišom Simovićem, dogovoreno je da se tim parama podigne montažna kuća za porodicu Stojaković – rekao je gradonačelnik Požarevca prilikom uručenja ključeva.

Grad Kraljevo obezbedio je nameštaj a požarevački privrednici pomogli su u opremanju: kostolačka firma Rekultivacija i ozelenjavanje uredila je dvorište, preduzeće „Filip“ kupilo je šporet, „Gorionik“ klima-uređaj, a Apotekarska ustanova LCD TV i kompjuter. – Ovo je više nego što smo očekivali i prezadovoljni smo. Još samo da starija deca dobiju posao a mlađa dečji dodatak… Nadam se da će i to biti rešeno i svima – beskrajno hvala, rekla je vlasnica nove kuće Zorica Stojaković.

Na maloj, skromnoj svečanosti, upriličenoj povodom ovog humanog gesta, svi su želeli da istaknu ovaj primer humanosti i solidarnosti. Gradonačelnik Požarevca je dodao: – Mi smo odmah nakon zemljotresa odlučili da pomognemo Kraljevu. To je bila naša obaveza, nasa duznost. Svi mi živimo u Srbiji a, ako nismo jedinstveni, onda bolje da ne živimo ovde a ja mislim da je čitava Srbija pokazala visok stepen solidarnosti.

Gradonačelnik Kraljeva je istakao: – Mi smo kao grad imali mnogo prilike da se uverimo kako solidarnost u Srbiji funkcioniše na delu. Ovo je još jedan zaista izuzetan i da kažem dirljiv čin, gde su privrednici Požarevca, na čelu sa Gradom, udružili i organizovali da ulepšaju nekome život, da vrate nadu ovim našim sugradjanima koji su verovatno u tom trenutku pomislili da su ostali sami na svetu. Evo, kao što vidite, dobrih ljudi u Srbiji ima dosta i dobro je da su u stanju da mogu da pomognu“.

Predsednik Skupstine Požarevca Miomir Ilić je kazao: – Kada neki kraj zadesi takva prirodana katastrofa, ljudski je pomoći. Mislim da su gradjani Požarevca, kao i mi koji smo neposredno nosili aktivnosti na obezbeđivanju pomoći, reagovali na pravi način“.

Narodni poslanik Pivac je izjavio: – Nastavićemo koliko je u našoj moći da pomažemo žitelje Kraljeva. Nadamo se da se ovakve stvari nikada više neće dogoditi. Naravno da je ovo bila naša obaveza i nije poslednji susret predstavnika lokalnih samouprava Požarevca i Kraljeva a pre svega kontakata sa porodicom Stojaković kojoj ćemo i ubuduće pomagati i nastaviti neki oblik druženja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari