Kuće 20 porodica iz Užica klize posle svake veće kiše: Idu izbori, pljušte obećanja, a strah ostaje 1Ministar sa stanarima/Foto: Grad Užice

Posle izbora, stanovnici Ulice Svetozara Markovića, u užičkom naselju Koštica, možda više neće biti u strahu od klizišta u toj ulici, jer je njegovu sanaciju, pre neki dan, obećao ministar i visoki funkcioner SNS Tomislav Momirović.

Zbog velikog klizišta, koje se pojavljuje posle veće kiše i otapanja snega, u riziku je dvadesetak porodičnih kuća. Stanari decenijama ukazuju na taj problem, ali lokalna vlast se pravdala da nema novca u gradskom budžetu za tako veliki i kompleksan projekat, pa je pomoć stigla iz republičke kase.

Iako su, u januaru ove godine, čelnici lokalne vlasti obelodanili da će Vlada Srbije izdvojiti 100 miliona dinara za sanaciju klizišta, ministar Momirović je to stanarima saopštio u petak, u neposrednom susretu sa njima, pored klizišta, uz kamere i novinare.

Sanacija je trebalo da počne ovog meseca, kako su to najavljivali  čelnici užičke vlasti ali, čekao se, valjda, „pogodan“ trenutak.

Kuće 20 porodica iz Užica klize posle svake veće kiše: Idu izbori, pljušte obećanja, a strah ostaje 2
Klizište/Foto: Grad Uzice

Ministar je sada obećao da će radovi početi „za mesec ili dva“ i da će se završiti „za pet meseci“. Nakon što se uverio „u potrebu hitnog rešavanja velikog problema“ istakao je da će, umesto ranije najavljenih 100 miliona, sanacija koštati državu deset miliona dinara više.

„Nije čest slučaj da se republičke institucije mešaju u lokalni problem, kao što je ovaj u Užicu, ali klizište je eskaliralo i preti odvijanju magistralnog saobraćaja i ljudima koji žive u ovoj ulici. Mi smo, iz budžeta, izdvojili 110 miliona dinara. U  narednih sedam dana raspisujemo javnu nabavku po hitnom postupku i cilj nam je da za mesec ili dva počneo radove i da ih završimo za 150 radnih dana, kako bismo obezbedili ljudima nesmetan život“, obećao je ministar.

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je podsetila na to da klizište ugrožava regionalni put ka Bajinoj Bašti, vodovodnu mrežu, trafo-stanicu i stanovnike te ulice.

„Sanacijom ulice obezbedićemo bezbednost ljudi i njihove dece“, istakla je  gradonačelnica i rekla da „proteklih godina nije bilo mogućnosti da se ovaj projekat realizuje“.

Navodeći da očekuje da se „sanacija završi za pet ili šest meseci“, ona je iskoristila priliku da se zahvali ministru Momiroviću i Vladi Srbije na tome što su, istakla je, “izdvojili sredstva za taj projekat“.

Stanovnici te ulice nadaju se da to neće biti još jedno predizborno obećanje vlasti.

Kuće 20 porodica iz Užica klize posle svake veće kiše: Idu izbori, pljušte obećanja, a strah ostaje 3

„Slušao sam ministra i nadam da neće pogaziti reč koju je dao svima nama. Delovao je ubedljivo, a i čelnici Užica su se založili da se to reši. Neka to bude i za 150 dana, samo da i mi, građani ovog dela Užica, konačno možemo mirno da spavamo i da naša deca mogu bezbedno da idu u školu“, iskren je Dragan Marković, čija kuća je ugrožena klizištem.

I njegov komšija Dragan Rakić nada se da je „došlo vreme da se reši problem stanara te užičke ulice.

„Deluje mi da će ova vlast to da završi. Nadam se da to neće biti samo predizborno obećanje“, kazao je Rakić.

Višedecenijsko klizište

Stanari navode da se klizište pokrenulo 1964. godine i da je dvadesetak godina kasnije delimično sanirano. Nakon velikih kiša, 2014. godine, ponovo se aktiviralo, a u januaru prošle godine nastao je dug i dubok rascep, pa je nekoliko stotina stanovnika ostalo bez struje, deo i bez vode, a na nekim mestima se izlivala i kanalizacija.

Zvršena dokumentacija

Nikola Maksimović, direktor JP Užice razvoj, objasnio je nedavno da je završena projektno-tehnička dokumentacija za sanaciju klizišta i da su je  uradili predstavnici Geološkog fakulteta u Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari