Osam porodičnih kuća palo je proteklih dana u selu Elemir pored Zrenjanina, ostavivši svoje stanare bez krova nad glavom. Razlog su podzemne vode koje od prošlog proleća neprekidno natapaju sam centar sela i koje uprkos brojnim iskopanim kanalima za odvodnjavanje ne mogu da se isuše. Da je situacija dramatična potvrđuje i Slavica Avramov, čija se porodična kuća jednim delom urušila, a nalazi se u glavnoj seoskoj ulici.


– Voda se pojavila 6. maja i od tada je stalno tu, potrebne su nam čizme kad idemo u dvorište. Kopani su kanalu kroz dvorišta što jeste pomoglo da se deo vodi odvede, ali je vlaga i dalje ostala. Sada kao da je ponovo voda nadošla. Nama je vlaga probila do fasade, a pola kuće je srušeno. Nas je četvoro i svi smo sada u jednoj sobi – objašnjava Slavica Avramov.

Njena komšinica Vesna Lakatuš napustila je sa porodicom kuću čiji su zidovi u potpunosti zahvaćeni vlagom. – Kupili smo staru kuću pre tri godine, uredili je, ali sada nije uopšte za korišćenje. Obratili smo se gradu, obavljena je procena štete i svi čekamo da se nađe rešenje – kaže ona.

Masovna peticija meštana bila je razlog da se u mesnoj kancelariji održi sastanak sa gradonačelnikom Zrenjanina ne bi li se šteta sanirala.

– Pomogli smo Kraljevu, Leskovcu, pomoći ćemo i Elemiru, u novcu i građevinskom materijalu. Važno je da stručnjaci naprave strategiju za odvodnjavanje vode i završe taj posao. Svima koji budu bez smeštaja Centar za socijalni rad će pomoći – rekao je Mileta Mihajlov, gradonačelnik Zrenjanina u razgovoru sa meštanima.

Upravni odbor „Naftne rente“ izdvojio je dva miliona dinara za pomoć meštanima Elemira, a o načinu njegove raspodele odlučivaće opštinska Komisija za elementarne nepogode. Ovom prilikom je istaknuto da su brojna banatska sela u sličnoj situaciji, da uzrok nagomilavanju voda ne leži samo u padinama već i u činjenici da postojeća kanalska mreža nema kapacitet da primi svu nagomilanu vodu.

Najugroženiji centralni Banat

Prošle godine palo je 1.100 mililitara padavina na određenim područjima, a najugroženiji deo bio je centralni Banat gde je evidentirano najviše padavina. Ugroženi su Nova Crnja, Rusko selo, Hetin, Torda, Toba, Vojvoda Stepa, Banatsko Karađorđevo. Padavine su prevazilazile mogućnost sistema za odvodnjavanje. Sem toga, problemi koji se javljaju na ovim područjima vezani su za mikrodepresije koje nisu povezane kanalskom mrežom.

– Naš je apel da se depresija i niska zemljišta ravnaju prema kanalskoj mreži, kako bi se zemljište ocedilo. Odbrana od unutrašnjih voda zahtevala je intervencije na kanalima, najviše smo radili u Tordi. Prošle godine ispumpano je 700 miliona kubnih litara vode na području Vojvodine, što je 15 dana toka reke Tise. Situacija je i dalje loša u Banatu, gde se stalno interveniše na kanalskoj mreži – ocenio je Aleksandar Nikolić, tehnički direktor JP „Vode Vojvodine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari