U Leskovcu, a slična je situacija i drugde na posustalom jugu Srbije, stanovi, kuće i vikendice mogu da se kupe po ,,bagatelnim cenama’’.

 Jedan Leskovčanin srednje generacije, čija su se deca odselila za Beograd, mesecima oglašava prodaju vikendice na atraktivnom mestu, nedaleko od Leskovca, za samo pet-šest hiljada evra, ali kupaca nema! To je, u stvari, samo jedan od nekoliko stotina primera bezuspešene prodaje nekretnina u jednom od najsiromašnijih krajolika zemlje.

Ovde, na jugu Srbije, mnogi nude više hektara plodnih oranica i kuću samo da se neko brine o njima, ali je odziv skroman! Ima primera iz okoline Leskovca da se ,,čitavo građevinsko bogatstvo’’ nudi za desetak, a mnogo ređe za dvadesetak hiljada evra, ali ni to nije dovoljno podsticajno da se taj naum i realizuje.

Mirjana Đermanović, koja se nekretninom u agenciji ,,Prostor’’ bavi od 1998. godine, smatra da opadaju i ponuda i potražnja, a, po njenom mišljenju, na to je najviše uticala migracija stanovništva. U Leskovcu je sve teže naći posao, jer je privreda posustala pa sve veći broj stanovnika ovog i susednih gradova, pre svega mladih, napušta ovaj kraj i uhlebljenje traži u nekom od razvijenijih gradova Republike ili u inostranstvu.

U gradu na Veternici, stan, čak i na vrlo privlačnim lokacijama, može da se kupi po ceni od od 300 do 700 evra po kvadratnom metru. Najtraženiji su stanovi u užem gradskom jezgru, i to manje kvadrature, a zatim sledi poznato novo naselje Dubočica, čije su zgrade priključene na daljinski sistem grejanja, dok su cene najniže u Radničkom i naselju Solidarnost.

– Trenutno je malo veća potražnja za malim stanovima nego što se u ovom trenutku nudi. Čak i većih stanova ima manje u ponudi, ali je za njima potražnja mala, a obično se za kupovinu stanova, kuća i vikendica izdvajaju sume od desetak do četrdeset hiljada evra. Potražnja za lokalima je skromna, a ako se i traže, biraju se na atraktivnim lokacijama, u centru grada i čuvenoj Niškoj ulici – ocenjuje Mirjana Đermanović, vlasnica agencije ,,Prostor“.

 

Poželjni manji stanovi

Kao i u drugim gradovima, najviše se traže garsonijere i jednosobni stanovi, ali i manji placevi koji većimaju građevinsku dozvolu ili je na njima započeta gradnja. Ako kupci biraju centar, onda se radije odlučuju za stare kuće koje su većkatastarski uknjižene. Iako se o tome samo ,,šapuće’’, na izbor građevinskih parcela za gradnju stanova i poslovnog prostora presudnu ulogu ima tzv. građevinska mafija, ali za sada, sem u retkim slučajevima, niko nije odgovarao za nepoštovanje zakonom utvrđene procedure u gradnji objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari