Seoski turizam u opštini Kučevo funkcioniše tek od prošle godine, kažu u Turističkoj organizaciji pa, osnovnu ponudu koja podrazumeva smeštaj i obilazak pećina i kulturno-istorijskih znamenitosti, treba i dalje nadgraditi. Reč je o lovnom, ribolovnom i sportskom turizmu.

Međutim, za tako nešto treba izdvojiti dosta novca i raditi, pre svega, na edukaciji ljudi koji žele da se bave ovim poslom,pa se ovde ozbiljno razmišlja kako da se stave brojne prazne kuće u funkciju razvoja seoskog turizma kojih ima dosta u selima ove homoljske opštine. Turistička organizacija u gradu na Peku u saradnji sa Udruženjem građana „Entuzijasti’’ Kučevo i Udruženjem za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije realizovala je Pilot program obuke sa ciljem upoznavanja seoskih domaćina zainteresovanih da se bave seoskim turizmom. – Imamo ideju da pri Infocentru u Ravništu i Kučevu u okviru službe napravimo informacioni katalog svih slobodnih kuća naših zemljaka u inostranstvu. Njima bismo ponudili godišnji zakup a u njihovim domovima bi, na dan-dva ili deset dana, boravili turisti. U Neresnici, Voluji, Ravništu, Duboki, Kaoni, Radenki i drugim kučevačkim selima, priroda je bogom dana za spremanje zdrave ekološke hrane. U blizini je i Nacionalni park „Đerdap’’ kao i područje Homolja sa svojim prirodnim bogatstvima, raznom plemenitom divljači i nezagađenom prirodom. Bog i priroda su ovom kraju dali tri pećine, Ceremošnju, Ravništanku i Dubočku, sve su jedinstvene i različite – kaže direktor Turističke organizacije Goran Todorović.

Turistima se, uz obilazak pećina i tradicionalnog ispiranje zlata na Peku, nudi i pripremanje zdrave prirodne hrane, odmor u planinskim selima i obilazak mnogih vrednih manastira Istočne Srbije. Ovde se neguje sve ono što je vredno, što predstavlja ovaj kraj i to po povoljnim cenama i za svačiji džep. Od naredne godine u turističku ponudu ulazi i vidikovac Jelena stena koji će pored odmora na čistom vazduhu biti i jedan od centara za razvoj i bavljenje ekstremnim sportovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari