Neki će možda reći da je Džon Brumit „skupo prošao“ kada je kuću u Detroitu, najvećem gradu američke države Mičigen, kupio za 100 dolara. U predgrađima Detroita, nekada „zagušenog“ automobilima koji su se proizvodili u tom gradu, postoje kuće, uglavnom napuštene i dotrajale, koje se prodaju i za dolar, kažu dopisnici.

„Živim u Čikagu, a prijatelj mi je nedavno rekao da njegova kuća u Detroitu vredi svega 500 dolara“, kaže Brumit, umetnik kojem je usled finansijske krize opala zarada te je mislio da nikada neće biti finansijski sposoban da obezbedi sebi krov nad glavom u sopstvenom vlasništvu. „Rekao sam mu tom prilikom da ako čuje za neku jeftiniju varijantu odmah da mi javi“. Za samo nedelju dana, poslao mi je imejl poruku sa fotografijom kuće koja se prodavala za 100 dolara. Mislio sam da je lud“. Tehnički, Brumit je platio 95 dolara za zemlju i pet dolara za kuću.

Svaka peta kuća danas je prazna u Detroitu, nekada čuvenom po automobilskoj industriji, američkoj srednjoj klasi i mestu gde je rođena diksografska kuća Motaun, Berija Gordija koja je prošle godine proslavila 50. rođendan. Detroit, kažu, decenijama polako propada, broj stanovnika pao je ispod milion, što je za više od polovine manje nego 1950, kada je grad bio na ekonomskom vrhuncu. Hipotekarna kriza koja drma SAD gotovo dve godine, te sunovrat automobilske industrije gurnuli su grad u „apokaliptično“ stanje. Trećina stanovnika nalaze se na spisku nezaposlenih. Cene nekretnina pale su za rekordnih 80 odsto i više u protekle tri godine. Prosečna cena po kojoj su se kuće prodavale prošle godine bila je 7.500 dolara. Danas je to višestruko manje. Finansijski sunovrat primorao je mnoge ljude, koji nisu u mogućnosti da plate rate za hipoteku, da se isele iz svojih domova

Banke prodaju nekretnine u najsiromašnijim predgrađima, koja su obično prepoznatljiva po praznim i dotrajalim kućama za svega nekoliko dolara. No i nešto bolje kuće prodaju se daleko ispod tržišne vrednosti. „Kuća je imala veliku rupu na tavanu od posledica požara. Oba prethodna vlasnika pokušali su da zapale sopstveni dom kako bi se rešili hipotekarnog duga. Na taj način, osiguravajuća kuća bi im platila za „nenamerno“ pričinjenu štetu te bi od tog novca platili dug za hipoteku. No, ovakvi slučajevi su retki i uobičajenije je da vlasnici napuste svoje domove, koje preuzima banka kao naknadu za dug“.

Džoan Vilson, agent je za nekretnine u firmi koja nudi kuću veličine trosobnog stana u Albani ulici za dolar. Ona kaže da je više od polovine kuća koje proda oduzeto od njihovih vlasnika zbog duga. „Veliki broj ljudi se raspituju za te nekretnine. Ima i onih koji nas kontaktiraju i putem imejla, na primer iz Kalifornije, iako nikada nisu kročili u ovaj grad. Traže nam fotografije, o obično ih upozorim o kakvom je kraju reč, te da je prva sledeća kuća udaljena gotovo kilometar“.

Stari Redford, deo Detroita nije zaobišla ova kriza, policijska stanica, visokoškolske ustanove i opštinski centar zatvoreni su. No, oblast je u neku ruku ponovo oživeo Džon Džordž, stanovnik Detroita i šef opštinske grupe Blajt basters. „Bilo je kuća koje su godinama bile napuštene. Ulazili smo bez dozvole i rušili ih bez dozvole“, kaže Džordž. On objašnjava da „ako vlasnik napusti kuću i nema ga godinama, znači da ga nije briga za nekretninu ili pak nije u poziciji da preuzme odgovornost za nju, stoga je mi uzimamo pod svoje“. Grupa Blajt basters do sada je srušila oko 200 kuća, uključujući i nedavno ceo blok napuštenih kuća u Starom Redfordu. „Na tim zemljištima gradimo farme, veće bašte, postavljamo vetrenjače“, objašnjava Džordž.

Guvernerka savezne države Mičigen, Dženifer Granholm smatra da bi nezaposlenost bila mnogo gora da Obamina administracija nije pomogla. Jedan deo stručne javnosti opravdava optimizam guvernerke naročito ako se ima u vidu januarski sajam automobila u Detroitu koji je dao naznake oporavka autoindustrije posle najteže krize za proteklih 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari