Homoljsko naselje Kučevo i sela oko njega imala su na zlatonosnom Peku i njegovim pritokama mnogo vodenica, od kojih neke još uvek rade, dok neke žive još samo u legendama.

Inače, u istoriji Srbije, njenom privrednom, kulturnom i religijskom životu, vodenice su imale veliki i raznovrstan značaj. Nema kraja u kome ne postoje mnoge legende vezane za njih. Uglavnom svima su svojstvene one sa vodenim vilama koje obitavaju u vodama oko vodenica. Negde su dobre, a negde i nisu – to su legende o „Sanđamama“ – vodenim vilama koje mame najčešće mladiće koji odlaze u vodenicu i zatim ih odvode pod vodu.

U Kučevu i okolini bilo je bezbroj vodenica od kojih najveći broj postoji danas samo u tragovima i pričama. Ipak, ima i onih koje još uvek rade. Jedna od njih je čuvena „Lazina vodenica“ zvanično (Lazić i ortaci) kojih je ukupno šesnaest. Kada smo je slikali, mlađi naraštaji pojednih ortaka su je upravo renovirali. I to upravo na onaj način kako je i sazidana negde početkom XX veka – blatom pomešanim sa senom.Vodenica je izgrađena na istom mestu na kome je bila jedna starija.

U samom gradskom jezgru Kučeva postoji još jedna vodenica, na Jaruzi, ali ona više nije u funkciji. Sazidana je polovinom XIX veka a poznato je i ko su bili prvi ortaci – ukupno 6 porodica :Mišić, Miloradović, Mijatović, Lazić, Rakić i Vinkić. Zvanični naziv je Vodenica u Kučevu – „Mišić i ortaci“.

U Neresnici još uvek radi vodenica „Kod Čukara“. U njoj smo zatekli oca i sina, Dragana i Tonija Milošanovića, koji su mleli kukuruz. Ova vodenica ima 7 ortaka.

Čuvena je i vodenica „Kaonka“ u selu Kaona kod Kučeva. Kako smo saznali od jednog od ukupno 16 ortaka , Ace Pavlovića, vodenica je podignuta 1852. godine i osnovale su je šest porodica. Vodenica je preživela čuveni potop iz 1910. godine kada je jaruga bila potpuno zatrpana. Jedino renoviranje obavljeno je sada već davne 1982. godine.Ortaci imaju specifičan način raspodele njene upotrebe – po danima. U odnosu na to koliko koji ortak ima udela u vrednosti same vodenice onda je toliko dana koristi, na primer: prvi ortak 7 dana, drugi 15, treći 2 i tako dalje dok se ne izređaju svi, a onda iz početka.Naravno, svaki ortak , po potrebi, može da koristi njene usluge i kada nije njegov dan.

U Turiji, u kraju zvanom “Deonica” nedaleko od centra sela, nalazi se “Trujačka vodenica” koja je ime dobila po familiji Trujić u čijem je dugo bila vlasništvu.Podignuta je sredinom XIX veka, a restaurirana 1934. godine. Za svoj rad koristila je vodu sa reke Dajše čije je ušće u reku Pek nedaleko od vodenice. Danas je u posedu porodice Đorđević i nije u funkciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari