Ambasador Japana Tošio Cunozaki obišao je Dom zdravlja u Kučevu, kome je njegova vlada poklonila medicinsku opemu vrednu 67 hiljada evra, za nabavku rendgen aparata, biohemijskog analizatora i uređaja za čistu vodu.

Prilikom ove posete Domu zdravlju u gradu na Peku i primopredaje ove medicinske opreme, njegova ekeselencija Tošio Cunozaki, u pratnji svojih domaćina Zorana Milekića, predsednika opštine Kučevo i doktora Novice Ilića, direktora ove zdranstvene ustanove, razgovarao je sa osobljem koje radi i koristi ovu opremu za lečenje pacijenata. On je, naglasio da će Japan nastaviti i dalje da pomaže zdrastvo u Srbiji, jer je zdranstvena zaštita osnov svakodnevnog života ljudi. Posle obilaska Doma zdravlja, njegova ekselencija Tošio Cunozaki posetio je opštinu Kučevo i zajedno sa svojim domaćinima i državnim sekretarom Ministarstva zdravlja Republike Srbije dr Simom Vukovićem obratio se medijima i zaposlenima u opštinskoj Upravi. Do danas je uspešno realizovano 145 projekata za osnovne potrebe stanovništva Srbije, a zdranstvena zaštita je jedna od glavnih sektora na koje vlada Japana fokusira u Srbiji i mi ćemo nastaviti našu podršku.

– Nije potrebno reći da je zdranstvena zaštita osnov svakodnevnog života ljudi.bez odgovarajućeg sistema zdranstvene zaštite, ljudi ne mogu očekivati poboljšanje svog društvenog života i budućeg prosperiteta svoje zemlje. Zato, vlada Japana nastavlja da podržava ovaj sektor. Siguran sam da će donirana medicinska oprema doprineti unapređenju zdsranstvenih usluga, ne samo u ovom Domu zdravlja već i u celom regionu. Nadam se da ćete dobro iskosristiti oppremu za spašavanje života pacijejnata i da ćete dugo pamtiti ovu donaciju japana, istakao je Tošio Cunozaki.- Nadam se da će ova donacija od naroda Japana doprineti daljem razvoju dobrih odnosa između Japana i Srbije.

Srbija u mnogim stvarima mora da uči od ove daleke i velike zemlje apogotovu kako da se ponašamo u nekim teškim trenucima bilo da je to socijalna kriza ili prirodne katastrofe i kako se treba brzo uzdići i organizovati, a s druge strane kako shvatiti bliskost koja je stvorena između dva naša dva naroda Srbije i Japana.

– S druge strani mi sa vladom Japana radimo na jednom velikom projektu a to je nacionalni program ranog otkrivanja kkarcionoma dojke koji ozima veliki danak na našim prostorima i gde je drugi po veličini uzrog smrtnosti u našoj populaciji koja nije zanemarljiva, rekao je državni sekretar Ministartsva zdravlja Republike Srbije, dr Simo Vuković.

Ova donacija stigla je u vreme kada je Japan pogodio razorni zemljotres praćen cunamijem. Prijateljstvo, soasećanje i uzajamna naklonost dva naroda, japanskog i srpskog, ne može se izmeriti nikakvim novcem, konstatovano je prilikom susreta u Kučevu. Narod Japana, je i u najtežim danima bremenitim posledicama katastrofalnih nepogoda, zemljotresa i cunamija, kada se zemlja sukobljavala sa desetinama hiljada ljudskih žrtava, mislio je na potrebe svog prijateljskog srpskog naroda. Čak i tada su poklanjali.

– Dozvolite mi da uputim posebnu zahvalnost vladi Japana i njegovoj ekselenciji ambasadoru Tošio Cunozaki što su prepoznali potrebe Doma zdravlja u Kučevu i omogućili značajnu donaciju u vidu nephodne medicinske opreme rengen aparata, biohemijskog analizatora i uređaja za čistu vodu. Pomenuta medicinska oprema značajno doprinesi kvalitetu zdranstvene nege naših sugrađana. Veličinu naroda Japana prepoznali smo i u činjenici da je ovo donacija u našu opštinu stigla u vreme kada je njihovu zemlju zadesila priroda katastrofa zemotres i cunami. Svakako, narod Japana je vredan, pošten i nesebičan, pa zaslužuje naše i veliko poštovanje, naglasio je predsednik opštine Kučevo, Zoran Milekić.

Nova medicinska oprema dobijena kao donacija od naroda Japana doprinela je boljoj zranstvenoj zaštiti građana opštine Kučevo.

– Na rengen aparata koji je dobijen od ambasade Japana za godinu dana urađeno je 5.000 rengenskih snimaka.Na biohemijskom analizatoru, koji je takođe donacija naroda Japana, urađeno je 110 hiljada analiza za godinu dana. Pored ovih brojki, podignut je i kvalitet pruženih usluga, reako je Novica Ilić, direktor Doma zdravlja u Kučevu.

U poslednjih dvanaest godina Srbiji je iz Japana kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva upućena pomoć vredna oko 8 miliona evra a ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u ovom periodu je preko 460 miliona evra. U znak sećanja i prve posete njegovoj ekselenciji ambasadoru Tošio Cunozaki, predsednik opštine Kučevo Zoran Milekić, uručio je sliku kučevačkog slikara Dragana kecmana kao i druge prigodne poklone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari