Prvi sremski privatni dom za stare nedavno je otvoren u Šidu, u Ulici svetog Save broj 93, u kući koja je adaptirana specijalno za ovu namenu. Vlasnik Božo Momčilovićkaže da je ideju da se bavi ovim poslom dobio od svoje supruge, koja je svojevremeno radila u takvoj ustanovi u Koprivnici.

– U kući koju smo kupili i adaptirali imamo šest soba sa po dva ležaja. Na dve sobe dolazi po jedno kupatilo sa direktnim pristupom, a sve prostorije se zagrevaju centralno. Pored kuhinje, postoji i dnevni boravak sa zajedničkim televizorom, koji se može priključiti i u svaku sobu posebno, ukoliko neko od njih izrazi takvu želju. S obzirom na to da je dom otvoren tek nedavno, trenutno imamo samo četvoro korisnika: jednog deku iz Kukujevaca, baku iz Mačvanske Mitrovice, kao i baku i deku iz Šida. Za sve njih obezbeđena su četiri obroka dnevno, kafa i voće u neograničenim količinama u toku dana, kao i redovne kontrole lekara, odnosno ambulantno lečenje. Imamo ugovor sa Domom zdravlja, tako da njihova služba „kućne posete“ redovno dolazi i kod nas ili, ukoliko je to potrebno, do lekara ih odvezem ja, kaže vlasnik prvog sremskog privatnog doma.

Ovakva vrsta smeštaja za stare jeftinija je od državnih ustanova tog tipa, a malo je skuplja od prosečne penzije i na mesečnom nivou iznosi oko 25.000 dinara.

– Bila sam u jednom drugom vojvođanskom domu, ali mi se tamo nije dopalo jer je prevelika gužva, pa sestre ne mogu svakome da posvete pažnje koliko bismo mi stariji želeli. Ovde je sasvim drugačije, prijatna je atmosfera, ne fali nam ničega, a jedva čekam lepše vreme da sve ozeleni, pa da možemo da sedimo u dvorištu. Onda ću se zaista osećati kao kod svoje kuće – kaže 79-godišnja Vukosava Živkovićiz Mačvanske Mitrovice, koja je ovde većmesec dana.

Planovi za dnevni boravak

Iako je realizacija ovog projekta u samom začetku, Božo Momčilovićvećima novih ideja o proširenju delatnosti.

– U planu mi je da u produžetku kuće napravim dnevni boravak za stare osobe. Dovozio bih ih kombijem, ovde bi imali dva obroka, lekarsku negu i kupanje, organizovane slobodne aktivnosti i razne sekcije, a uveče bih ih odvozio njihovoj kući na spavanje. Mislim da je to dobro rešenje, s obzirom da smo mi tradicionalna sredina, te da stari nisu baš previše zadovoljni da odu bilo gde od svoje kuće. U tom dnevnom boravku posao bi dobilo 14 lica, dok je trenutno u Domu zaposleno njih troje – kaže Momčilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari