Odavno najavljivan za maj, festival hrane Food fest u Sremskoj Mitrovici otkazan je, a održaće se kao prateća manifestacija ovdašnjeg Sajma Sremexpo 07. Ovo bi u najkraćem bio epilog planiranja u Sremskoj privrednoj komori koja je trebalo da bude organizator Festivala hrane i još nekoliko pratećih manifestacija.

Odavno najavljivan za maj, festival hrane Food fest u Sremskoj Mitrovici otkazan je, a održaće se kao prateća manifestacija ovdašnjeg Sajma Sremexpo 07. Ovo bi u najkraćem bio epilog planiranja u Sremskoj privrednoj komori koja je trebalo da bude organizator Festivala hrane i još nekoliko pratećih manifestacija. Organizator je tada zamislio da Festival bude održan na centralnom gradskom trgu koji je rekonstruisan i s pešačkom zonom svečano otvoren proteklog meseca, a ponudio bi Mitrovčanima „kuhinje“ na trgu u kojima bi se predstavili svi značajni učesnici festivala hrane u Srbiji. No, isprečili su se opštinski propisi prema kojima na trgu ne mogu da se odvijaju manifestacije ovakvog tipa, a lokalna samouprava je bila mišljenja da grad ne može da miriše na kupus, čvarke, pasulj i kobasice, pa je SPK otkazala festival, odnosno pomerila ga za jesen kao prateću sajamsku manifestaciju.
Generalni sekretar SPK Nikola Popović kaže da će Food fest 07 biti održan krajem septembra ove godine.
– Pomeranje termina daće nam priliku da privučemo još više potencijalnih učesnika i gostiju i, istovremeno, lokalna samouprava će imati dovoljno vremena da završi velike građevinske radove u Masarikovoj ulici u Mitrovici gde smo planirali da održimo većinu sadržaja festivala – objašnjava Popović.
Food fest neće biti održan na trgu jer je neko jednostavno prevideo činjenicu da prema važećim opštinskim odlukama centar grada nije predviđen za takve programe i da bi trebalo izmeniti čak tri opštinske odluke. U SPK su imali velike planove da 25. i 26. maja Mitrovica bude centar kulinarstva, a da u kuhinjama na novom trgu specijalitete pripremaju i mnoge poznate ličnosti. Bilo je zakazano i veliko savetovanje o mogućnostima proizvodnje šunke u konzervi za izvoz.
– Nekada je SFRJ bila četvrti snabdevač Amerike tim proizvodom, a oko 80 odsto registrovanih klanica za izvoz u SAD bilo je s teritorije Vojvodine. Od 1991. godine tamo se skoro ništa ne izvozi i ovo je bio pokušaj da se poljoprivredni stručnjaci izjasne o šansama da se naša šunka vrati na svetsko tržište. Međutim, došlo je i do promena u Vladi Srbije, a mi smo programe dogovarali s već bivšim ljudima iz Ministarstva poljoprivrede, tako da ćemo do jeseni obnoviti ovu inicijativu i biti spremni za kvalitetno savetovanje – navodi Nikola Popović i dodaje da će Sremexpo, uz Food fest, biti proširen i brojnim drugim manifestacijama, među kojima su najinteresantnije nadaleko čuvena Kulenijada i berza polovnih poljoprivrednih mašina, opreme i delova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari