Na poljima Srema poslednjih mesec dana primećena je pojava crvenila kukuruza, bolesti protiv koje je, za sada, jedina adekvatna odbrana puna primena agrotehničkih mera. Još se ne zna koliko je ova bolest prouzrokovala štete na ukupno 135.795 hektara pod kukuruzom u Sremu, ali je izvesno da su crvenilom kukuruza najviše zahvaćeni atari u južnom delu rumske opštine.

Crvenilo kukuruza je još uvek enigma za stručnjake, a posle istraživanja stručnjaci preporučuju da se na strništima ne seje kukuruz ili da u blizini kukuruzišta nema lanjskog strništa u kojima prezimljava prenosilac bolesti.

Prvi simptomi ove bolesti obično se pojavljuju početkom avgusta u vidu crvenkastoljubičate boje lista, prvo iznad klipa. Nakon pojave prvih simptoma, intenzitet crvene boje se vidno pojačava i obuhvata sve nadzemne delove biljke – sve listove, otkriven deo stabla, rukavac i komušinu. Već nakon nedelju dana od prvih simptoma, bolest može da zahvati čak i više od 10 odsto biljaka. Ove promene su tako brze da za dve nedelje ceo usev može da „pocrveni“. Ukoliko posle pojave prvih simptoma nastupi vlažniji i hladniji period, obolele biljke se privremeno oporavljaju, crveni pigment se delimično gubi iz lista i proces uvenuća i uginuća biljaka je sporiji.

Direktor Zemljoradničke zadruge u Grabovcima Zdravko Rapajić kaže da su, iako nema ugovorenih zadružnih površina pod kukuruzom, odmah po pojavi bolesti zatražili od predstavnika proizvođača semena i Poljoprivredne stručne službe u Rumi da izađu na teren i utvrde razloge nastanka bolesti.

Prema njegovim rečima, u ataru Grabovaca je nešto manje od 1.000 hektara pod kukuruzom, a razmere štete od crvenila se još ne znaju. Izvesno je samo da ima ratara koji skoro da neće ni imati rod kukuruza.

Po rečima stručne saradnice za zaštitu bilja u Poljoprivrednoj stručnoj službi Nedeljke Jekić, štete su veće ako je kukuruz zaražen u ranijoj fazi vegetacije.

– Crvenila kukuruza ima širom Srema, a atar Grabovaca je bio izuzetno pogođen sušom tako da je kukuruz bio pod stresom, s deficitom vlage i zato je tako reagovao, pa su štete drastične. Gde je primenjena puna agrotehnika i urađeno kvalitetno đubrenje i prihrana, kukuruz je u boljoj kondiciji – kaže Nedeljka Jekić.

Takođe, stručnjaci upozoravaju da pojavi crvenila kukuruza doprinosi i ono što se u Sremu najčešće radi, a to je setva kukuruza na lanjskim strništima.

U zavisnosti od razvoja crvenila, smanjenje prinosa nekada iznosi i do 80 odsto roda, a nekada samo 10 procenata roda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari