Novi Pazar: Brojna negodovanja zbog rekonstrukcije kule Džephana u modernističkom stilu 1Foto: Beta/Turistička organizacija Srbije

Rekonstrukcija kule Džephane, na severnom bedemu Novopazarske tvrđave, zbog materijala koji će biti upotrebljeni izaziva brojna negodovanja u ovom kraju.

Pre dva meseca, posle četiri meseca kašnjenja, počela je prva faza radova, u kojoj će se raditi statika zidova bedema i rekonstrukcija barutane (mesta za čuvanje baruta) i zndana (zatvora) i pripremni radovi za obnovu kule Džeohane, a za drugu fazu predviđena je izgradnja kule i platoa oko nje Uslove radova i projekat definisao je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, kojim je predviđeno da se koriste stakleni i PVC materijali.

Upotreba tih materijala izazvalo je nezadovoljstvo stručne javnosti, bošnjačkih institucija i zvaničnika, udruženja i građana.

Među onima koji zahtevaju autentičnost u rekonstrukciji je i udruženje „Za zdrav Novi Pazar“, koje je od organizacije „Europa nostra“ zatražilo pomoć radi sprečavanja rekonstrukcije u modernističkom stilu.

Udruženje je, u pismu, navelo da je Džephana, deo Novopazarske tvrđave iz 16. veka, porušena u bombardovanju 1917. godine, „simbol grada i i neodvojivo tkivo identiteta naroda koji živi na ovim prostorima“, ali i da je rešenje Republičkog zavoda izazvalo nezadovoljstvo, jer je „predviđen modernistički pristup njene obnove“.

Republički zavod za zaštitu spomenika kultura, kako se navodi, projekat je obrazložio kao jedino moguće rešenje zbog nedostatka materijalnih dokaza o autentičnosti kule.

Tvrdnju su potkrepili činjenicom da u novopazarskom muzeju „Ras“ postoje fotografije i dokumentacija „koji predstavljaju autentičnu faktografiju stanja kule Džaphane, kakav oblik je imala“.

„Ti dokazi nedvosmisleno ukazuju na vizuelni identitet same kule. Zbog čega autori rešenja ne priznaju materijalne dokaze fotografija, koje Muzej poseduje, ostaje samo da se nagađa“ – navodi se u pismu.

Udruženje “Za zdrav Novi Pazar” ocenjuje “da je ovakav pristup obnove jednog veoma važnog spomenika kulture za Bošnjake sa ovih prostora, nedopustiv” i optužuje da to predstavlja “skrivene namere utiranje jedne kulture i da je jedino ispravno rešenje obnove u njenom autentičnom obliku” i da će svaki drugi pristup “smatrati skrnavljenjem kulture, ali i skrnavljenjem nacionalnog identiteta našeg naroda”.

Kada je, poslednjeg dana oktobra prošle godine, predstavljen projekat i označen početak četvoromesečnih radova, odmah su usledila reagovanja iz Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

Predsednik Izvršnog odbora BNV, Fuad Baćičanin, tada je oštro reagovao i na konferenciji za novinare ocenio „da je upotreba novih savremenih materijala nezabeležena kod obnove istorijskih objekata od izuzetnog značaja, kakav je kompleks Novopazarske tvrđave“. Od gradske uprave je zatraženo da obustavi radove.

Sa obnovom kule Džephane od savremenih materijala ne slaže se ni ministar turizma Husein Memić, koji je pre dva meseca za Danas rekao da očekuje da će Republički zavod promeniti odluku da se rekonstrukcija tog objekta ne radi od stakla. Već od materijala kojima je obnovljena i Kula motrilja u neposrednoj blizini.

Vrednost radova u prvoj fazi je 30 miliona dinara. Ministarstvo turizma je obezbedilo 24 miliona, a ostalo gradska uprava. Za drugu fazu, koja bi trebalo da bude realizovana u toku ove godine, nadležno ministarstvo obezbedlilo je 20 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari