Druga faza ovogodišnjeg najvećeg projekta rekonstrukcije na zaštiti materijalne kulturne baštine Vojvodine, uređenje Vršačke kule, privodi se kraju.

Nekada prazan prostor između zidina objekta dobio je tri nivoa po ugledu na prvobitni izgled iz 15. veka, čime je unutrašnjost kule u potpunosti rekonstruisana, a preostalo je još uređenje glavnog utvrđenja. Cilj radova je da se utvrđenju vrati prvobitan izgled i daju novi sadržaji.

– Posle utvrđenja u Baču, ovo je druga velika rekonstrukcija koji Pokrajina finansijski podržava. Zadovoljni smo kako radovi teku jer se već naziru konture budućeg izgleda. Ovakvi projekti, osim očuvanja kulturne baštine i razvoja turizma, istovremeno su i deo svakodnevnog života i doprinose razvoju sredine u kojoj se nalaze. U dvorištu će se nalaziti letnja pozornica za razne kulturne manifestacije, a biće i dosta pratećeg sadržaja, pa svi s pravom očekujemo da se ovaj objekat uključi u svakodnevni život grada i bude atrakcija u čitavom okruženju – rekao je prilikom obilaska Vršačkog zamka pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić.

Sredstva od 20 miliona dinara za drugu fazu rekonstrukcije obezbedili su Opština Vršac i Pokrajina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari